Τελευταία Νέα

Χιλιάδες χρόνια πριν  ο χορός ήταν το μέσο να εξευμενίζει ο άνθρωπος τους θεούς του, ήταν ο πρώτος αγωνιστής , το γενεσιουργό στοιχείο μιας τελετουργίας που στον πυρήνα της η ρυθμική κίνηση εξωτερίκευε την ανάγκη της θνητής ύπαρξης να βρει τον σύμμαχό της στον ρυθμιστή του πεπρωμένου  και σε αυτή την αλλιώτικη αλλά κοινή γλώσσα να αποδώσει τις τιμές του,  να επικαλεστεί την εύνοια, να εκφράσει με πληθωρικό συχνά τρόπο το δέος, τη συντριβή,  την παράκληση για λύτρωση από τα δεινά που η ζωή αρέσκεται να σκορπίζει στον δρόμο ενός εκάστου

Ολα τα έχει αλλάξει ο καιρός, όμως η τέχνη μένει ακατάλυτη να μας θυμίζει ότι ο άνθρωπος είναι ένας μικρός θεός. Και ο χορός  συνεχίζει να λειτουργεί σαν ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον εαυτό μας και την ένθεη ρίζα του.

Στη Λιβαδειά μια από τις πιο αξιόλογες προτάσεις για να ασχοληθεί κανείς με τον χορό είναι η Σχολή Μπαλέτου της Γιόλας Μαυροδήμου. Αναγνωρισμένη από το κράτος και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η Σχολή διαγράφει μια μακρά ιστορία, αφού ιδρύθηκε το 1990 και ήδη μετρά 30 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς στη ζωή της πόλης. Διοργανώνει σεμινάρια και χορευτικές παραστάσεις, συμμετέχει σε πολιτιστικά δρώμενα, διαγωνισμούς χορού και σε φιλανθρωπικά γκαλά. Για την καλύτερη δυνατή επίτευξη των εκπαιδευτικών σκοπών μάλιστα, εντάσσει στο οργανόγραμμα της διδασκαλίας την παρακολούθηση από τους σπουδαστές της μεγάλων παραστάσεων μπαλέτου.

Ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στη ζωή της Λιβαδειάς είναι η κεντρική χορευτική εκδήλωση της Σχολής που πραγματοποιείται στο τέλος κάθε χρονιάς και παρουσιάζει την πρόοδο των μαθητριών στον άξονα της προσωπικής προσπάθειας και της εμπέδωσης αρχών, όπως η πειθαρχία, η οργάνωση και το ομαδικό πνεύμα.

“Τι προσφέρει ο χορός στον άνθρωπο; Γιατί να γραφεί ένα παιδί στη Σχολή Μπαλέτου Γιόλας Μαυροδήμου;”  ρωτάμε την ιδρύτρια – διευθύντρια της Σχολής και χαμογελάει: Το μπαλέτο είναι μια τέχνη μέσω της οποίας ο χορευτής εξωτερικεύει τα συναισθήματά του. Συμβάλλει στη σωστή στάση του σώματος, προσφέρει ευελιξία και δύναμη, τονώνει την αυτοπεποίθηση, μειώνει το άγχος. Γενικότερα ο χορός εξασφαλίζει ένα  καλλίγραμμο και γυμνασμένο σώμα. Και όσον αφορά τα παιδιά, αυτού του είδους η άσκηση συμβάλλει καθοριστικά  όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στη διανοητική ανάπτυξη και συνακόλουθα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους” μας λέει. 

Απόψεις κατασταλαγμένες και βιωμένες, καθώς η ίδια έχει μακρά πορεία στον χορό και σοβαρές σπουδές. Η κα Μαυροδήμου γεννήθηκε στη Λιβαδειά και ασχολήθηκε από παιδί με τον χορό. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αθήνα, στη Σχολή της Δ. Γρηγοριάδου, και έλαβε δίπλωμα καθηγήτριας-χορογράφου από το υπουργείο Πολιτισμού. Διατελεί μέλος της Ακαδημίας της Βάρνας και του ΣΙΣΧΕ.  Παρακολούθησε με επιτυχία μεταπτυχιακό σεμινάριο και πιστοποιήθηκε με το ρωσικό σύστημα Vaganova, το οποίο ακολουθεί η Σχολή της στο Κλασικό Μπαλέτο. Ενα ακόμη μεταπτυχιακό σεμινάριο στο International Summer School της Royal Academy στο Λονδίνο ολοκληρώνει τον κύκλο σπουδών και φέρνει διακρίσεις και συνεργασίες υψηλής στάθμης. Οι χορογραφίες της σε παιδικές παραστάσεις του Ακροπόλ και του Μικρού Παλλάς αλλά και του Δημοτικού Θεάτρου Λιβαδειάς, η συμμετοχή  της στην “Λίμνη των Κύκνων” στους Δελφούς με τα Moscow Ballets  και οι αλλεπάλληλες διακρίσεις της Σχολής σε διεθνείς διαγωνισμούς, είναι μερικά μόνο από τα επιτεύγματα μιας πολύχρονης και αποδοτικής καριέρας.

Αυτή η πορεία με τους ολόφωτους σταθμούς ακούγεται εγγυητική για την παίδευση και την εκπαίδευση ενός παιδιού που επιθυμεί να ασχοληθεί με τον χορό, γι’ αυτό και έρχεται φυσικά η επόμενη ερώτηση για το πώς μπορεί να γραφεί στη Σχολή Μπαλέτου Γιόλας Μαυροδήμου. “Από 1η Σεπτεμβρίου η Σχολή μας λειτουργεί καθημερινά, στις ώρες 11:00-13:00 και 18:00-21:00, για πληροφορίες και εγγραφές. Η διεύθυνση είναι Αισχύλου και Ορχομενού, τα τηλέφωνα επικοινωνίας 2261027201, 6977440241, και το email: yiolaballet@gmail.com “, μας απαντά η κα Μαυροδήμου. “Στη Σχολή μας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που υποδείχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΕΟΔΥ. Το προσωπικό είναι πλήρως εμβολιασμένο” δεν ξεχνά να μας επισημάνει και να μας ευχηθεί “μια δημιουργική χρονιά με ασφάλεια και αισιοδοξία”. 

Μια τέτοια συνάντηση δεν θα μπορούσε να μην περιλάβει και μια φιλοσοφική διάσταση για την ουσία της τέχνης της Τερψιχόρης. Κυρία Μαυροδήμου, ποιο είναι το μάθημα ζωής που σας έδωσε η σχέση σας με τον χορό όλα αυτά  τα χρόνια; “Ο χορός… Ο χορός είναι η κατάκτηση μιας συνειδητής σχέσης με το σώμα μας, η καθαρή ανάδειξη των συναισθημάτων μας, η αδιαμεσολάβητη έκφραση  του βαθύτερου εαυτού μας”.

Ετσι αδιαμεσολάβητα θα κλείσουμε,  κρατώντας ως κατακλείδα αυτά τα όμορφα λόγια, που στην περίπτωση της Σχολής Μπαλέτου Γιόλας Μαυροδήμου παράγουν και όμορφες πράξεις, γεμάτες αρμονία, ισορροπία, χάρη…

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο