Τελευταία Νέα

 

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Δεν είναι το θέμα ότι ο συμπαθέστατος Μάκης που έκανε πιάτσα με το ταξί του στο αεροδρόμιο ΕλΒελ λόγω της κατακόρυφης πτώσης της δουλειάς κατόρθωσε να γίνει λοιμωξιολόγος και γνώστης των μυστικών σχεδίων του προέδρου Σι για τον κορωνοϊό.

Είναι ότι σε κάθε μείζον γεγονός εκτός από τους Μάκηδες εμφανίζεται και μια άλλη φυλή που θα τους ονομάσω συμβατικά αντι-ταξιτζήδες. Αυτοί απεχθάνονται εκείνο που οι ίδιοι ονομάζουν θεωρίες συνωμοσίας και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι πάντοτε είναι πιο φανατικοί από τους Μάκηδες.

Είναι συνήθως άνθρωποι κάποιας μόρφωσης που επίσης θεωρούν ότι γνωρίζουν τι είναι η επιστήμη και τι ο ορθός λόγος –πεποίθηση που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύει. Γνωρίζουν απλώς αυτό που τους έχουν πει ότι είναι επιστήμη και κείνο που τους έχουν υποβάλει ως ορθολογικό τρόπο σκέψης.

Στην ομάδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ/ΒΟΙΩΤΙΑ

δημοσίευσε ο @Babis Efthimiou μια συνέντευξη του Κανάκη με τη λοιμωξιολόγο κα Γκρανιά, η οποία σε ερώτηση του παρουσιαστή είπε ότι ο κόσμος πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας επειδή δεν καταφέραμε να τον εκπαιδεύσουμε σωστά. Δεν γνωρίζω αν είναι ειδική και στη διδασκαλία η κα Γκρανιά. Αλλά ξέρω ότι αν ο Κανάκης ήταν δημοσιογράφος (ποτέ δεν είπε ότι είναι ο άνθρωπος) και μάλιστα ανεξάρτητος δημοσιογράφος θα τη ρωτούσε: Μα κυρία μου, το επίσημο αμερικανικό κράτος κατηγορεί την Κίνα για τη δημιουργία του κορωνοϊού, η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για το ίδιο, οι μυστικές υπηρεσίες συλλέγουν και διοχετεύουν στοιχεία σε ΜΜΕ για τον ιό κι εσείς επιμένετε ότι δεν υπάρχουν μυστικές εμπλοκές (και) στην υπόθεση του κορωνοϊού;

Φυσικά ο βιολογικός πόλεμος είναι μια απτή πραγματικότητα. Φυσικά οι φαρμακευτικές εταιρείες εκτός του ότι λαδώνουν αποδεδειγμένα δεκάδες κυβερνήσεις προβαίνουν σε πειράματα επικίνδυνα για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Φυσικά τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τέτοιες υποθέσεις είναι πάντοτε μυστικά –πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς;

Κι όμως ο αντι-ταξιτζής θα επιμείνει. Όλα αυτά τα λένε οι ψεκασμένοι σου λέει. Πώς εξηγείται το φαινόμενο;

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες αντι-ταξιτζήδων -που σχεδόν όλοι έχουν το κοινό να είναι βολεμένοι. Είναι οι αφελείς που παπαγαλίζουν ό,τι αναπαράγει ο κυρίαρχος λόγος μέσω των ΜΜΕ. Στην Ελλάδα αυτό είναι α-νόητο: όλοι πολύ καλά πια γνωρίζουμε ότι ο μόνος λόγος που ένας μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός θεωρείται πιο έγκυρος από έναν περιθωριακό δεν είναι η αξιοπιστία του, αλλά το είδος των πελατών στο οποίο απευθύνεται. Ετσι άλλο περιτύλιγμα θέλει το ψέμα όταν πλασάρεται σε έναν ημιμαθή πανεπιστημιακού επιπέδου και άλλο όταν στοχεύει τη νοικοκυρά. Αλλά στον πυρήνα του παραμένει ψεύδος. Ο αφελής αντι-ταξιτζής είναι πελάτης των κυριλέ ψεμάτων ας πούμε και καθώς πολλές φορές έχει χρόνια να σκεφτεί βρίσκει πιο εύκολο να επαναλαμβάνει ως δικές του σκέψεις τα λόγια άλλων.

Εκτός από τους αφελείς που ακολουθούν την επιβαλλόμενη επίσημη αφήγηση και που δεν βλάπτουν οι άνθρωποι, υπάρχουν και οι «επαγγελματίες ορθολογιστές». Αυτοί έχουν οφέλη από την “αντισυνωμοσιολογία” και προσωπικά, αλλά πολλοί συνήθως ταυτόχρονα ξεπλένουν τις συνωμοσίες των αφεντικών/χρηματοδοτών τους. Ένα χαρακτηριστικό που μπορείτε να προσέξετε είναι πως είναι οι ίδιοι κάθε φορά και πως εντελώς συμπτωματικά κάθε φορά, σε κάθε γεγονός η γνώμη τους είναι ταυτόσημη με εκείνη των ισχυρών, των εξουσιαστών, εκείνων δηλαδή που έχουν κάθε λόγο να διαδίδουν μέσω των οργάνων τους ότι οποιαδήποτε αποκάλυψη είναι «θεωρία συνωμοσίας».

Αυτοί οι επαγγελματίες αντι-ταξιτζήδες προσαρμόζουν με άνωθεν υπαγορευμένες στρατηγικές την τακτική τους ανάλογα με τα συμφέροντα που υποστηρίζουν. Πάντως μια κοινή συνισταμένη διαχρονικά είναι η θρησκευτικού τύπου πίστη στους ειδικούς – γεγονός αυτοαναιρούμενο από μόνο του. Πίσω από την δογματική επιμονή στους ειδικούς βρίσκεται η δικαιολόγηση πολιτικών με την επίκληση τη αυθεντίας. Θέλει ο πρωθυπουργός να κόψει τις συντάξεις; Δεκάδες ειδικοί εξηγούν ότι αλλιώς θα καταστραφούμε. Θέλει να διαλύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Χιλιάδες ειδικοί εξηγούν στο πόπολο ότι ο πρωθυπουργός έχει δίκιο. Φυσικά στα δύο παραδείγματα που έφερα ήρθε ο κορωνοϊός να αποδείξει ότι οι ειδικοί και οι γκρούπις τους έλεγαν παπαριές και πως αυτό που ο phD Οικονομίας κ. Κων. Ταπαιρνόπουλος στον ρεπόρτερ Μιχάλη Λαμογιάδη ήταν ένα καλοδιατυπωμένο ψέμα.

Αλλά δεν έχει σημασία η δουλειά να γίνεται, η επιστημονική αλήθεια δεν τους ενδιαφέρει. Τι κι αν οι ειδικοί διαψεύδονται συχνά παταγωδώς; Είναι ειδικοί –αναδεδειγμένοι από τα ίδια κέντρα. Σκεφτείτε την οικονομική ανάταξη της Ελλάδας από τα μνημόνια. Πόσοι ειδικοί δεν μας διαβεβαίωσαν ότι επίκειται η ανάπτυξη, ότι αύριο μεθαύριο θα γίνουμε Ευρώπη.

Μετά από 10 χρόνια οι προβλέψεις αυτών των όχι τυχαία υπερπροβεβλημένων ειδικών αποδείχτηκαν πολύ πιο αναξιόπιστες από του Μάκη, του ταξιτζή ντε στο αεροδρόμιο. Και όμως. Οι ειδικοί αυτοί αντί να γίνουν ταξιτζήδες είναι πρόεδροι σε οργανισμούς, υπουργοί, βουλευτές και δήμαρχοι.

Και το πιο εντυπωσιακό; Οι αντι-ταξιτζήδες εξακολουθούν να τους υποστηρίζουν, να τους ακούνε και να έχουν την απαίτηση να τους ακούει και ο κόσμος. Παρά την στην πράξη επιστημονικά εξακριβωμένη ολοκληρωτική αποτυχία τους.

Τυχαίο; Δεν νομίζω.

One thought on “Οι αντι-ταξιτζήδες

  1. Ο/Η Κωνσταντίνος Π. λέει:

    Βιολογική καταστροφή θα έλεγα και όχι βιολογικός πόλεμος…Ο πόλεμος είναι κάτι που κυρήσσεται από κάποιον σε κάποιον άλλο. Εδώ ποιός σε ποιόν θα μπορούσε να τον έχει κυρήξειεφόσον την πατάτα τελικά την τρώνε όλοι? Όσο για το “μυστικό παρασκήνιο”, θεωρώ προσωπικά οτι εκτυλίσσεται πάνω στη βάση της εκμετάλλευσης της πανδημίας που προέκυψε και όχι ότι προηγήθηκε για να την προκαλέσει…Πάντως τον τελευταίο λόγο τον έχουν πάντα οι λαοί (όταν το θέλουν)…και όταν αποφασίσουν να τον πούν, τότε για πλάκα εξαυλώνονται οι νοοτροπίες τόσο των “ταξιτζήδων” όσο και των “αντί”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο