Τελευταία Νέα

Η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή υποδέχτηκε στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2022 στην Θήβα την διεθνούς φήμης, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οκαν , την συγγραφέα-σεφ ,την τηλεοπτική παρουσιάστρια Μαρία Εκμεκτσίογλου.  Με επίκεντρο την πόλη της Θήβας πραγματοποιήθηκε ένα 2ημερο γευστικό ταξίδι στην Πολίτικη Κουζίνα καθώς και στα τοπικά προϊόντα.

Με τη συνδρομή του Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν παρουσίασαν στους επισκέπτες τον πλούτο των τοπικών αγροδιατροφικών τους προϊόντων και μέσα από τις μυρωδιές και τις γεύσεις των μικρασιάτικων συνταγών ανατρέξαμε σε μνήμες από τις χαμένες πατρίδες.

Το κόστος συμμετοχής των επιχειρήσεων στο εν λόγω φεστιβάλ γαστρονομίας καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δίνοντας την  ευκαιρία στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να διαθέσουν με άμεσο τρόπο τα προϊόντα τους. 

Το διήμερο πρόγραμμα περιελάβανε επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών Μικρασιάτικων συνταγών και διανομή φαγητού από την καταξιωμένη σεφ Μαρία Εκμετσίογλου και τους καθηγητές και φοιτητές του ΙΕΚ PRAXIS, καθώς και δωρεάν διανομή κρασιού που ήταν ευγενική χορηγία της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνων Κεντρικής Ελλάδος. Την εκδήλωση στήριξαν με την πολύτιμή συνδρομή τους ο Σύλλογος Γυναικών Θήβας- Ισμήνη και το Σωματείο Εστιατορίων – Καφετεριών Θήβας.

Η Αντιπεριφερειάρχης  ΠΕ Βοιωτίας  Φανή Παπαθωμά δήλωσε:«100 χρόνια μετά στρώσαμε, με μεγάλη επιτυχία, το ίδιο τραπέζι. Ένα βράδυ μοναδικά όμορφο με την παρουσία πλήθος συμπολιτών μας, συνεργατών μας και φίλων της Πολίτικης κουζίνας, ένα βράδυ με αρώματα και γεύσεις φερμένες από τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Όλα εκείνα που κρατήθηκαν ζωντανά στο σπιτικό τραπέζι, στην νέα γη ,στον νέο προορισμό. Όλα εκείνα που ενώνουν και δεν χωρίζουν, όλα εκείνα που δείχνουν το ήθος και τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους και μας κράτησαν δημιουργικούς φτιάχνοντας την νέα πολιτισμική ταυτότητα της  Ελλάδας. Στην εκδήλωση βέβαια δεν  εντυπωσίασε μόνο η Μαρία Εκμεκτσίογλου με τις συνταγές της , τα παιδιά από το Ι.Ι.Ε.Κ PRAXIS, οι ντόπιοι παραγωγοί με τα προϊόντα τους αλλά και ο Περιφερειάρχης μας, ο Φάνης Σπανός με τις μαγειρικές του ικανότητες. Υπέροχες εκδηλώσεις για την Μικρά Ασία που όλοι μαζί συνεχίζουμε» 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας Ευάγγελος Κούκουζας δήλωσε: «με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώσαμε τοπικά δρώμενα αγροδιατροφικού ενδιαφέροντος. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουμε έμπρακτα την στήριξη μας προς τους τοπικούς παραγωγούς. Παράλληλα, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τιμούμε την παράδοση και την μνήμη των προγόνων μας που υπέστησαν διωγμό από τις χαμένες πατρίδες»

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαρία Αναγνώστου δήλωσε: “Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία ακόμη δράση της Περιφέρειας μας για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας στην Θήβα, με τη συμμετοχή της κορυφαίας σεφ Μαρίας 

Εκμεκτσίογλου, έθεσε στο επίκεντρο την ιστορία, τη μαγειρική, τα τοπικά προϊόντα και τον πολιτισμό, αναδεικνύοντας τον γαστρονομικό πλούτο της Στερεάς Ελλάδας και συνδέοντας τον με την Μικρασιατική Κουζίνα. Στόχος μας και υποχρέωση μας να προωθούμε όσα αποτελούν τους πρεσβευτές μας και να υλοποιούμε δράσεις στις οποίες εμπλέκονται ενεργά οι τοπικές κοινωνίες. Συνεχίζουμε τους επόμενους μήνες με εκδηλώσεις ανάλογης εμβέλειας σε όλη την Στερεά.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο