Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
22 Μαΐου 2020
Αγαπητέ Γιάννη,
δεν είχα αντιληφθεί γιατί τα παπαγαλάκια αγιογραφούσαν ως νέο Μωυσή τον Μητσοτάκη, αλλά εν τέλει κάτι φωτίστηκε μέσα μου. Η σωτηρία της χώρας από τον κορωνοϊό είναι γεγονός, αλλά το να είσαι Μωυσής προϋποθέτει βέβαια τις 10 πληγές του Φαραώ. Μέτρα εισβολή στον Εβρο, κορωνοϊός, Στουρνάρας.  Και ο πρωτοφανής καύσωνας στα μέσα Μαΐου, ο μεγαλύτερος εδώ και 200 χρόνια. Και μετράμε.
ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Για το φερόμενο ως επερχόμενο οικονομικό τσουνάμι δεν θα σταματήσω να σου υπενθυμίζω ότι οι κύκλοι εκείνοι από τους οποίους εκπορεύονται θεωρίες βιβλικής καταστροφής είναι παντελώς αναξιόπιστοι και θα πρέπει να περιμένουμε. Πάντως τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ως συνήθως ισοπεδωτικά και ταυτόχρονα μεροληπτικά.  Και στην πραγματικότητα αποτελούν ένα προπέτασμα καπνού για διευθετήσεις και διασώσεις. Είναι παραστατικό το παράδειγμα ενός βυθιζόμενου πλοίου με 1000 επιβάτες. Το κράτος-καπετάνιος βάζει στις ασφαλείς βάρκες τους ημέτερους, στις υπόλοιπες φουσκωτές το πλήρωμα, μοιράζει και 200 σωσίβια. Και αφήνει τους υπόλοιπους 400 επιβάτες στο έλεος της τρικυμίας.
ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ
Στην πραγματικότητα, Γιάννη μου, ένα χρεοκοπημένο κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί χρεοκοπημένες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην οικονομική θεωρία αλλά και στην καθημερινή πρακτική ζωή.  Ας μην το επιχειρήσει, δεν θα του βγει σε καλό. Δεν είναι πλέον ανεκτό ο επιχειρηματίας να καρπώνεται τα κέρδη και να φορτώνει τις ζημίες στο κράτος. Ούτε οι δανειακές διευκολύνσεις να λειτουργούν υπέρ των χρυσοπληρωμένων από τον λαό τραπεζών.
ΦΗΜΕΣ
Πάντως οι φήμες επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει πια ούτε ένας ιδεολόγος φιλελεύθερος που δεν θα κάνει την αρπαχτή του από το μισητό κράτος με αφορμή την πανδημία. Ούτε ένας.  Φυσικά η συνεπής στάση θα ήταν “καμία κρατική ενίσχυση στους ιδιώτες, αφήστε την αγορά να αυτορρυθμιστεί”. Συνεπής στάση και ταυτόχρονα ανέκδοτο για τους γιαλαντζί φιλελεύθερους, που στην  πραγματικότητα είναι πιο σωστό να τους λέμε νταλαβεριτζήδες.
ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
Υπάρχουν γιαλαντζί φυσικά για όλα τα γούστα. Πολύς θόρυβος έγινε ας πούμε με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδιαμερισματούλη. Φυσικά δεν είναι ο μόνος προβληματικός όλα τα πόθεν έσχες ήταν αδιανόητα υποτιμητικά της νοημοσύνης των υπηκόων. Αλλά αυτός υποτίθεται ότι είναι αριστερός. Οχι γερο-Λαδάς της μητσοτακικής ΝΔ ή κατσαπλιάς του ΠΑΣΟΚ. Λοιπόν έχεις απόλυτο δίκιο που δεν πλησιάζεις τέτοιους πολιτικούς χώρους διότι δεν είναι μόνο η ημιμάθεια, η δουλοπρέπεια, ο κυνισμός που ενοχλεί. Είναι ότι είναι fake, γιαλαντζί. Αλλιώς ο Παπαδημούλης θα ήξερε ότι η έστω σοσιαλδημοκρατική (φέικ κι εδώ -για αριστερός πλασαριζόταν) αναδιανομή δεν μπορεί να είναι πολιτικός στόχος. Είναι καθημερινή πρακτική.
ΕΛΛΑΣ
Κι άλλες φορές η χώρα ήταν κοντά στην διάλυση. Αλλά πάντα υπήρχε μια αντιπολίτευση. Η εξαφάνιση του Τσίπρα μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους αλλά στην πραγματικότητα υποκρύπτει τις βασικές προγραμματικές συγκλίσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη μητσοτακική Νέα Δημοκρατία. Οσο θα υπάρχουν επιδόματα να μοιράζονται θα διατηρείται μια προσχηματική αντιπαράθεση, για μετά δεν σου εγγυώμαι.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με ρωτάς γιατί τα γνωστά παπαγαλάκια έπεσαν πάνω στην εισαγγελέα της δίκης Τοπαλούδη με τόση λύσσα. Είναι γνωστό μάι φρεντ ότι από μόνο του το αίτημα της δικαιοσύνης συνιστά το ισχυρότερο επαναστατικό πρόταγμα, συγκροτεί απλώς με τη διατύπωσή του έναν επαναστατικό πυρήνα, είναι ήδη μια επανάσταση που φυσικά την τρέμουν τα παράσιτα πάσης φύσεως. Παρατήρησέ το. Από την πλευρά αυτή είναι ερμηνεύσιμη η ένταση της επίθεσης. Από την άλλη μπορείς με σχετική ασφάλεια -και πάντα ενθυμούμενος την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα- όσους επιτέθηκαν με νομικοφανή επιχειρήματα στην εισαγγελέα, αυτούς μπορείς λέω να τους κατατάξεις αβάδιστα και ξεκάθαρα στα λαμόγια.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Mea culpa είπε η βουλεύτρια για τις απρεπείς εκφράσεις που ακούστηκαν στη Βουλή επειδή δεν προχώρησε το προσωπικό της ρουσφέτι. Από όσο κατάλαβα η Γιαννακοπούλου απολογήθηκε όχι για την πράξη της αλλά γιατί είχε ξεχάσει τα μικρόφωνα ανοιχτά. Θα έλεγα για την κατάντια αλλά αυτό προϋποθέτει ότι ήταν κάποτε διαφορετικά. Ομως δεν ήταν. Εχουμε εδώ μια ακόμα εκδήλωση του γνήσιου ΠΑΣΟΚ.
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Συγγνώμη για τη φιέστα εγκαινίων της Ομόνοιας ζήτησε και ο Μπακογιάννης -σαν να λέμε αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ένα πράμα. Αυτός μου φαίνεται, Γιάννη μου, για κρυφός συνωμοσιολόγος που δεν πιστεύει στην ύπαρξη ιού. Οχι μόνο γιατί είναι η δεύτερη φορά μετά την Πρωτοψάλτη που παραβιάζει τους υγειονομικούς  κανονισμούς. Αλλά και γιατί εξωθεί τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ καθώς όπως μαθαίνω κλείνει ή περιορίζει  εν μέσω πανδημίας την κυκλοφορία των ΙΧ στις σημαντικότερες οδικές αρτηρίες της Αθήνας τη στιγμή που ο Τσιόδρας λέει να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μετακίνησης.
ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ
Ενεκα της ημέρας κι επειδή υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο ξέρουν αλλά έχουν στηρίξει τη ζωή τους σε πυλώνες της κυρίαρχης αφήγησης θα σου θέσω ένα ιστορικό κουίζ: Ξέρεις να μου πεις ποιος σκότωσε τον Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1963;
ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Διαψεύδεται ότι η Τουρκία διεκδικεί και την Κέρκυρα -φοβούνται γιατί από εκεί κατάγεται ο Δένδιας.
ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ
Μην πιστεύεις, φίλε μου, ότι το άρθρο του viotiaplus.gr (https://viotiaplus.gr/archives/40349) που κινητοποίησε αυθωρεί τις τοπικές αρχές για την εγκληματικότητα στον Ορχομενό θα φέρει μεγάλο αποτέλεσμα. Δες κατ’ αρχάς την ενορχήστρωση. Σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών -εντελώς αντιδημοκρατικά με όρους “κλειστής ομάδας” που τηρεί μυστικά. Ούτε τον εκπρόσωπο του Σωματείου των Αστυνομικών δεν είχαν καλέσει.
Για ένα τεράστιο θέμα που κατ’ εξοχήν έπρεπε να ακουστεί η λαϊκή φωνή με τη συμμετοχή και των Ρομά και ήταν απαραίτητη η δημοσιογραφική παρουσία για να τεθούν οι καίριες ερωτήσεις. Δεύτερον έγινε πάλι η γνωστή μετάθεση ευθυνών  -μέσω σύγχυσης και παπαγαλακίων- στην αστυνομία ως τελευταίου τροχού της αμαρτωλής αμάξης -εγώ αντιθέτως ακούω καλά λόγια για το τοπικό αστυνομικό Τμήμα. Τρίτον ευχολόγια και επιχείρηση δημοσίων σχέσεων -Γ’ εθνικής. Λυπάμαι αλλά θα συμμεριστώ την άποψη των κατοίκων του Ορχομενού που δεν πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που για 20 χρόνια είναι στα πράγματα και δεν έκαναν τίποτα θα κάνουν κάτι τώρα.
ΤΕΛΟΣ
Με ρωτάς τι σπορ θα ξεκινήσω τώρα που άνοιξε η χώρα: Κωπηλασία για να είμαι έτοιμος τον χειμώνα.
ΑΥΡΙΟ ΠΑΛΙ
Κλαίνε οι χήρες, Γιάννη μου, κλαίνε και οι παντρεμένες. Ισως το στρίβειν διά του αρραβώνος είναι μια κάποια λύση.
Ταύτα και μένω.

One thought on “Μέρες του 2020#4

  1. Ο/Η Lookas λέει:

    Δημήτρη και πάλι ενα απο τα καλύτερα άρθρα στο net.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο