Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
15 Μαΐου 2020
Αγαπητέ Γιάννη
Στην εποχή του πιο άγριου χρηματιστηριακού καπιταλισμού όσοι στοιχειωδώς παρακολουθούν τις εξελίξεις δεν είχαν, σε πληροφορώ, καμία αμφιβολία για το αν θα σκάσει μια παγκόσμια καταστροφή, αλλά μόνο για το πότε. Βέβαια κανείς δεν φανταζόταν ότι αυτό θα προέλθει από έναν ταπεινό, απλοϊκό στη δομή κορωνοϊό. Βγάζω το καπέλο μου και τη μάσκα μου μη σου πω στον μέγα Φρειδερίκο: η πανουργία του Λόγου κουρέλιασε χρόνια μελέτης και χιλιάδες σελίδες προβλέψεων.
Είναι πλέον εκείνη η υστερόβουλη στιγμή της Ιστορίας που κατέχεις τα τμήματα του προβλήματος καθαρά μπροστά σου αλλά έχεις απωλέσει την κριτική ικανότητα να τα συνδέσεις διαλεκτικά, να τα συσχετίσεις εμπειρικά και να οδηγηθείς σε νέα πολυπλοκότερα συμπεράσματα.
ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ
Δεν είμαι, Γιάννη μου, από αυτούς που πιστεύω ότι τον ιό τον δημιούργησαν κάποιοι υποχθόνιοι-χωρίς να το αποκλείω καθώς τα πειράματα που γίνονται είναι τρομακτικά. Σε εκείνο που διαφωνώ με τους υπερασπιστές της παγκοσμιοποιημένης διαφθοράς, τους απολογητές κάθε λογής Θυρών και Παραθύρων είναι τούτο: ότι ακόμα κι αν δεν δημιούργησαν την πανδημία δεν έχω καμία αμφιβολία πως δεν θα διστάσουν να την εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο κι ότι από αυτή την άποψη δεν κάνει διαφορά  η μια ή η άλλη εκδοχή για τη ελευθερία και τον ανθρωπισμό.
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Οπως ακριβώς, φίλε μου, δεν κάνει διαφορά η μία ή η άλλη εκδοχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα. Οπως θα ήταν αντιαισθητική η πολιτική εκμετάλλευση των πολλών θανάτων αν υπήρχαν, το ίδιο συμβαίνει και με τους λίγους. Ενας σώφρων άνθρωπος δεν θα πανηγύριζε πριν από το τελικό ταμείο, αλλά ένας σοφός κυβερνήτης δεν θα εκμεταλλευόταν επικοινωνιακά αυτή την κατάσταση.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραδικαστικά κυκλώματα; Μούγκα. Διαρροή δικογραφιών επιλεκτικά στον Τύπο; Μούγκα.  Απαλλαγή μεγαλεμπόρων ναρκωτικών; Μούγκα. Απαλλαγή μεγαλοκαταχραστών; Μούγκα. Αποφυλακίσεις για μαϊμού ιατρικούς λόγους πολιτικών και συναφών επαγγελμάτων; Μούγκα. Αποφυλακίσεις δολοφόνων και παιδεραστών; Μούγκα.
Ξαφνικά παίρνει μια εισαγγελέας το μέρος των θυμάτων;  Καταιγισμός παρεμβάσεων μεταξύ των οποίων και του κ. Βερβεσού, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Να σταθούμε εδώ: Αυτό ακριβώς είναι, φίλε μου Γιάννη, ο αγνός, ο ανόθευτος, ο ατόφιος πασοκισμός. Το υποκείμενο νόσημα της ελληνικής κοινωνίας.
Ή για να το θέσω κάπως πιο ποιητικά, μάι φρεντ, πασοκισμός = να διαμαρτύρονται τα βατράχια και τα σκουλήκια γιατί κάποιος προσπαθεί να αποξηράνει τον βάλτο της μεταπολίτευσης.
COVID 19
Καθώς γκρεμίζεται μπροστά στα μάτια μας το πολιτισμικό παράδειγμα των τελευταίων 200 χρόνων, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι όχι μόνο δεν είμαστε οι πρωτουργοί του φυσικού μετασχηματισμού, αλλά έρμαια μιας τυχαίας μετάλλαξης ενός κορωνοϊού ελάχιστα ισχυρότερου από τον SARS COVID 19, επανέρχεται το παλαιόθεν ρηθέν: τι να κάνουμε; Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις (Capital Εconomics, πρόγνωση ύφεσης 2020 15,7% στην Ελλάδα). Χιλιάδες αθώοι θα θυσιαστούν στον αχόρταγο μολώχ της ελληνικής χρεοκοπίας και υπανάπτυξης. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά θα στερηθούν το μέλλον τους. Δεν ξέρω αν είναι αναπόφευκτο αυτό, αλλά ξέρω ότι πρέπει να δείξουμε τους υπεύθυνους. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε πιο πειστικά, πιο δυναμικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Δεν θα αποτύχει η Ελλάδα στη διαχείριση της επερχόμενης ύφεσης. Διότι για να αποτύχει κάποιος πρέπει να έχει ένα σχέδιο.  Και το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω” είναι μεν πανάρχαιο, αλλά δεν τον λες και παραγωγικό σχέδιο. Ούτε το “ο εξυπηρετών συμφέροντα ανελιχθήτω”.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μόνο στις τριτοκοσμικές χώρες ο τουρισμός είναι μονοκαλλιέργεια, όπου ξένοι κεφαλαιούχοι κατέχουν τα φιλέτα και ντόπιοι δουλεύουν σε συνθήκες φαβέλας για ένα κομμάτι ψωμί. Τα όρια αυτού του τύπου της ανάπτυξης φέρεται ότι θα φανούν φέτος στην Ελλάδα. Και ω της συμπτώσεως, ο τουρισμός είναι ο σανός που οι τοπικοί εδώ άρχοντες, περιφερειάρχες και δήμαρχοι πουλάνε στη Βοιωτία, καθώς οι περιορισμένες δυνατότητές τους δεν τους επιτρέπουν να δουν μια άλλη προοπτική.
ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ
Ερώτηση στη Βουλή για την καθυστέρηση του έργου Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού κατέθεσε ο Κ. Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επικαλείται συνέντευξη της δημάρχου Ορχομενού κυρίας Καράλη, η οποία αποδίδει τις καθυστερήσεις στη μη εκκίνηση της διανοίξεων και διαμορφώσεων δρόμων παρότι είχε εγκριθεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Θα μου πεις αναμενόμενο, αλλά δεν είναι μόνο το πρόβλημα της πολιτικής ανεπάρκειας στον Ορχομενό. Το ρεπορτάζ του viotiaplus.gr είχε εκκινήσει, αλλά λόγω ανωτέρας βίας και του κορωνοϊού διακόπηκε. Οταν εξομαλυνθεί η κατάσταση θα δημοσιεύσουμε ένα αφιέρωμα που διαφαίνεται ότι θα έχει από πολλές πλευρές εξαιρετικό ενδιαφέρον.
ΤΕΛΟΣ
Αν ο κορωνοϊός επανέλθει σε δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, τότε για τον πολύ τον κόσμο θα μιλάμε για  πραγματικό μεροκάματο του τρόμου. Πείνα εναντίον πανδημίας. Ζόφος για τους πολλούς κέρδη για τους λίγους.
ΤΕΛΟΣ2
Πώς η συμπόνοια για την ανθρώπινη συνθήκη μετατράπηκε σε αυτοδιαφήμιση; Πώς η ίδια η αλληλεγγύη μεταβλήθηκε  σε πρωτόκολλα μετακίνησης και συμπεριφοράς; Κι αν αφήσαμε τα τέρατα τα γεννηθούν θα συνεχίσουμε να σιωπούμε;
Ταύτα και μένω

One thought on “Μέρες του 2020#3

  1. Ο/Η Look λέει:

    Όπως Πάντα απο τα καλϋτερα άρθρα στο internet.

    Λουκάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο