Τελευταία Νέα

Επιμέλεια Νέλη Χαχάμη

Μετά την προειδοποίηση του ΚΕΕΛΠΝΟ την Δευτέρα πως βρισκόμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης ιλαράς στην Ελλάδα, σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον έξι γιατροί εργαζόμενοι σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία–και όχι παιδιατρικά– που έχουν προσβληθεί απ’ τον ιό.

Πρόκειται για άτομα νέα σε ηλικία, γεννημένα μετά το 1970, πράγμα που σημαίνει πως είτε δεν εμβολιάστηκαν ποτέ, είτε εμβολιάστηκαν ατελώς(κάνοντας μόνο την μία δόση του εμβολίου).

Η ιλαρά τείνει να μετατραπεί σε νόσο ενηλίκων στη χώρα μας παρότι είναι απ’ τις πιο γνωστές παιδικές ασθένειες. Μέχρι τώρα τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι τουλάχιστον 166 και υπάρχουν φόβοι πως ο πραγματικός αριθμός είναι υπερδιπλάσιος.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές λόγω του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 60 έχουν δηλωθεί μόλις μέσα στις τελευταίες 17 ημέρες.

Οι ειδικοί καλούν όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει μόνο τη μία δόση, να εμβολιαστούν άμεσα, καθώς πρόκειται για ασθένεια η οποία «χτυπάει» όσους δεν έχουν μεριμνήσει να προστατευτούν απ’ τον ιό, και μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Σε συνέντευξή του, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ένας από τους κύριους επιστημονικούς συμβούλους του ΚΕΕΛΠΝΟ, τόνισε πως «η ιλαρά είναι μια δυνητικά σοβαρή αρρώστια που σε υπολογίσιμα ποσοστά μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και άλλες ακόμη επιπλοκές, που καμιά φορά μπορεί να έχουν πολύ σοβαρή ή και μοιραία εξέλιξη».

Τα συμπτώματα της ιλαράς είναι στην αρχή γενικά όπως η καταρροή και ακολουθούνται από πυρετό και εξανθήματα.

Με πληροφορίες από cnn.gr και iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο