Τελευταία Νέα

Μετά τη διαμαρτυρία της η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Θηβαίων επανέρχεται καταθέτοντας ολοκληρωμένη πρόταση στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Θηβαίων, στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον καθορισμό των συντελεστών ενιαίου ανταποδοτικού τέλους για το οικονομικό έτος 2023. 

Η πρότασή τους, κοινοποιούμενη επίσης στους κοινωνικούς φορείς του δήμου, παρατίθεται, συντακτικά και ορθογραφικά, αυτούσια: 

«Ενόψει της επικείμενης συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του καθορισμού των συντελεστών του Ενιαίου Ανταποδοτικού Τέλους του Δήμου για το οικονομικό έτος 2023 και με βάση τους εξής παράγοντες: 

  • 1. Τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, που πλήττουν σφοδρά τους εργαζόμενους, επαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχους, ανέργους του Δήμου, 
  • 2. Το ότι τα σχετικά τέλη παραμένουν ως έχουν επί δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και το εισόδημα των επαγγελματιών του Δήμου έχουν πληγεί σοβαρά, 
  • 3. Το ότι μια σειρά κατηγοριών κατοίκων, οι οποίοι δε διαθέτουν επαρκές εισόδημα (πχ μακροχρόνια άνεργοι) επιβαρύνονται με τους ίδιους συντελεστές όπως και οι υπόλοιποι, 
  • 4. Το ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών μεγάλες κι επικερδείς βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες απολαμβάνουν προκλητικό καθεστώς εκπτώσεων από 40 έως και 85%. 
  • 5. Το ότι μετά τη διαδικασία διόρθωσης των τ.μ. των ακινήτων η οποία ολοκληρώθηκε, έχει συντρέξει σημαντική αύξηση της συνολικής επιφάνειας στην οποία βασίζεται ο υπολογισμός και η είσπραξη των δημοτικών τελών, τουλάχιστον κατά 20%. 

Προτείνουμε τις εξής αλλαγές στους σχετικούς συντελεστές: 

  • 1. Τη μείωση όλων των συντελεστών καθορισμού του τέλους, πλην εκείνου για τα «εργοστάσια» όπως αυτός προτείνεται να επεκταθεί παρακάτω, δηλαδή τη μείωση για κατοικίες, καταστήματα, αγροτικές αποθήκες, ψυγεία, συσκευαστήρια και πτηνοτροφεία αγροτών και κτηνοτρόφων, κατά 10%. 
  • 2. Τη θεσμοθέτηση μειωμένου συντελεστή κατά 50% για: α) τα μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια (πάνω από 1 έτος) που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μια κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€, β) τους μακροχρόνια άνεργους (πάνω από ένα έτος) που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μια κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€, γ) τους δικαιούχους ΚΕΑ που δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μια κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης και δ) τις μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου-ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€.
  • Η εφαρμογή του μέτρου να επιτρέπεται κατόπιν προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στις υπηρεσίες του Δήμου από τους ενδιαφερόμενους. 
  • 3. Την επέκταση του συντελεστή για τα «εργοστάσια» ώστε να συμπεριλάβει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ως: logistics, Super Market, πάροχοι σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, συσκευαστήρια, ψυγεία και αγροτικές αποθήκες, εφόσον έχουν τη μορφή ανώνυμης εταιρείας (Α.Ε.) ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.). 
  • 4. Την αύξηση του παραπάνω συντελεστή για τους στεγασμένους χώρους από 3,90 €/τ.μ. σε 4,50 €/τ.μ και για τους μη στεγασμένους χώρους από 1,28 €/τ.μ. σε 1,40 €/τ.μ. 
  • 5. Την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή τετραγωνικών μέτρων των στεγασμένων και μη χώρων των βιομηχανικών και λοιπών ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.) ή εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) που δραστηριοποιούνται στο Δήμο. 

Πρακτικά ζητούμε να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές που έχουν επιβληθεί με την υπ’αρ. 184/1995 ΑΔΣ Θήβας, σύμφωνα με τους οποίους: 

  • α) το εμβαδόν των στεγασμένων χώρων βιομηχανιών υπολογίζεται πλασματικά στο 60% του πραγματικού για τις περιπτώσεις από 1.000 – 6.000 τμ και στο 30% του πραγματικού για τις περιπτώσεις από 6.000 τμ και πάνω  
  • β) το εμβαδόν των μη στεγασμένων χώρων βιομηχανιών υπολογίζεται πλασματικά στο 30% του πραγματικού για τις περιπτώσεις από 1.000 – 6.000 τμ και στο 15% του πραγματικού για τις περιπτώσεις από 6.000 τμ και πάνω.  

Είναι απαράδεκτο πχ μία εργοστασιακή μονάδα με στεγασμένο κτήριο 1.000 τμ να χρεώνεται μόλις με 600 τμ.  

Θεωρούμε ότι οι προτεινόμενες μειώσεις αποτελούν αυτονόητη κοινωνική υποχρέωση του Δήμου ώστε να ανακουφιστεί έστω και σε ένα μικρό βαθμό η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών, οι οποίοι πλήττονται εδώ και μήνες από το κύμα της ακρίβειας και τα μέτρα περιορισμού του εισοδήματος που έχουν επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της. 

Εκτιμούμε ότι η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του τέλους για τις βιομηχανικές και άλλες ανώνυμες εταιρείες ή εταιρείες περιορισμένης ευθύνης που δραστηριοποιούνται στο Δήμο και η κατάργηση των αδικαιολόγητων εκπτώσεων που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με τη συνολική αύξηση της επιφάνειας των τ.μ. στην οποία βασίζεται ο υπολογισμός των συνολικών εσόδων, επαρκούν για να καλύψουν τις μειώσεις που προτείνονται. 

Επίσης, οι εταιρείες για τις οποίες προτείνονται αυξήσεις αποδεδειγμένα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τους λογαριασμούς ρεύματός τους, σε αντίθεση με τις χιλιάδες των δημοτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρή δυσκολία στην πληρωμή των λογαριασμών τους. 

Συνεπώς η παραπάνω πρόταση δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση το φαινόμενο της μείωσης της εισπραξιμότητας των σχετικών εσόδων του Δήμου μέσω των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. 

Τέλος, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ο Δήμος Θηβαίων μέσω και της ΚΕΔΕ να απαιτήσει από την εκάστοτε κυβέρνηση να μη μετακυληθεί η αύξηση του λειτουργικού κόστους του στους δημότες, αλλά να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και να επανέλθει το ποσό της πάγιας χρηματοδότησης των Δήμων στα προμνημονιακά επίπεδα.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο