Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Μια από τις χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ότι έδωσε ένα ευρύ πεδίο στον Μητσοτάκη και σε λοιπούς παρατρεχάμενους υπουργούς και συμβούλους  να προβαίνουν σε ενέργειες και σε δηλώσεις μνημειώδους α-νοησίας.

Σε μια από τις πιο ατυχείς παρεμβάσεις δε, ακόμα και για τον Μητσοτάκη,  ο πρωθυπουργός της χώρας μίλησε πάνω στην κορύφωση του καλοκαιρινού κύματος της πανδημίας για την ανάγκη μείωσης των νοσοκομειακών μονάδων, μεταξύ άλλων και στη Βοιωτία.  Έδωσε έτσι  ένα μέτρο του περιορισμένου πολιτικού του αισθητηρίου  – το οποίο άλλωστε είναι χαρακτηριστικό του αποδεδειγμένο από τις βόλτες στην Ικαρία, στην Πάρνηθα, τη χρήση δημοσίων πόρων για οικογενειακές αποδράσεις τριημέρων ή για την παρακολούθηση του μεγάλου καλλιτέχνη Λιγνάδη στην Επίδαυρο.

Έδωσε όμως και το στίγμα της ανάλγητης ταξικής πολιτικής υγείας που έχει σκοπό να εφαρμόσει όταν εμπεδωθεί μια κανονικότητα,  ώστε να μεταφέρει ιδιωτικές περιουσίες στις φαρμακευτικές εταιρείες, στους μεγαλοκλινικάρχες και στους μεγαλογιατρούς.

Η δήλωσή του για τα νοσοκομεία της Βοιωτίας είναι μια έκφανση αυτής της επιδίωξης του σκληρού νεοφιλελεύθερου μοντέλου, του οποίου τοπικός αντιπρόσωπος είναι αυτή την εποχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τα δύο νοσοκομεία της Βοιωτίας δεν θα ήταν σοβαρή κάποια απάντηση στον εμφανώς εκτός τόπου και χρόνου κ. Μητσοτάκη. Το μόνο που έχουμε να του πούμε είναι  μια φράση: Κάτω τα χέρια από τις δημόσιες δομές υγείας στη Βοιωτία.  Μονόδρομος είναι η πλήρης στελέχωση και των δύο νοσοκομείων από σήμερα κιόλας και η ενδυνάμωση των άλλων δομών υγείας που υπάρχουν στην περιοχή.

Να γράψουμε όμως δυο λόγια για τους καλοπροαίρετους. Σου λέει ο απλός, ο συντηρητικός , ο ζαλισμένος από την προπαγάνδα άνθρωπος: «πώς θα πληρωθούν όλα αυτά τα έξοδα για πλήρη λειτουργία των δύο νοσοκομείων;» Μα μπορούν εύκολα να πληρωθούν.  Με την εξοικονόμηση από τους μισθούς των χιλιάδων μετακλητών σφουγγοκωλάριων του Μητσοτάκη. Με το κόψιμο του πολιτικού χρήματος στα διάφορα τρολ του διαδικτύου που λαμβάνουν 0,60 ευρώ για κάθε ποστ επίθεσης στην ανάγλυφη πραγματικότητα της φτώχειας, της ανεργίας, της παρακμής. Με το να περιοριστεί  το πλιάτσικο στις δημόσιες συμβάσεις του «μπατζανάκη με το καζανάκι» και του σκόιλ ελικούκου. Με το να μειωθεί ο προϋπολογισμός της Βουλής, ο μισθός και τα προνόμια των βουλευτών που τα τελευταία χρόνια μερικώς και την εποχή του κορωνοϊού εντελώς παρασιτούν εκτελώντας εντολές /ντιρεκτίβες σε βάρος ενός χειμαζόμενου λαού.

Υπάρχουν κι άλλοι καλοπροαίρετοι που λένε «Και τι θέλετε να γίνει; Δεν διαμαρτυρήθηκαν οι τοπικές αρχές, οι βουλευτές, τα δημοτικά συμβούλια κ.λπ.; Πράγματι η κ. Πούλου, ο κ. Μουλκιώτης (και δεν ξέρω αν και ο κ. Κουτσούμπας –δεν τον παρακολουθώ) εξέδωσαν οργισμένες ανακοινώσεις  για την προετοιμαζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στη Βοιωτία.

Θέλω να σκεφτείτε καλά και να απαντήσετε στο εξής: Αυτοί οι άνθρωποι είναι πάνω από 20 χρόνια πρωταγωνιστές στα τοπικά πράγματα – κι ο Κουτσούμπας πάνω από 30. Όλο αυτόν τον καιρό και σε εποχές παχιών αγελάδων δεν κατόρθωσαν να διεκδικήσουν και να λειτουργήσουν ένα άρτιο νοσοκομείο στη Βοιωτία και τώρα θα καταφέρουν να λειτουργήσουν δύο; Καθένας μπορεί να απαντήσει ό,τι νομίζει.

Η δική μου απάντηση ωστόσο είναι ένα απερίφραστο «όχι».

Για μένα και για όσους παρακολουθούν τα τοπικά πράγματα, οι εκπρόσωποι αυτοί, αν ποτέ είχαν να προσφέρουν κάτι στη Βοιωτία -πράγμα κι αυτό αμφισβητήσιμο- το έχουν δώσει προ πολλού.  Οσον αφορά τα Δημοτικά Συμβούλια, δείτε για παράδειγμα της Λιβαδειάς, όπου κάθε τόσο συγκαλείται μια «σοβαρή» σύσκεψη για το νοσοκομείο, λέγονται δέκα παρόλες, λαμβάνονται δέκα ανώδυνες αποφάσεις και μέχρι την επόμενη σύσκεψη η κατάσταση του νοσοκομείου της πόλης έχει επιδεινωθεί. Στην πραγματικότητα δηλαδή αυτού του τύπου οι συνεδριάσεις και η δήθεν ανησυχία των αιρετών όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα, αλλά αποκοιμίζουν τον πολίτη και βυθίζουν τη δημόσια υγεία σε ακόμα μεγαλύτερο τέλμα.

Δεν θέλω να αναφερθώ στην Περιφέρεια, της οποίας οι παρεμβάσεις είναι τις περισσότερες φορές ατελέσφορες και ανούσιες. Θυμίζω εν τάχει ότι η Εύβοια καίγεται κάθε χρόνο δυο και τρεις φορές, η Κωπαΐδα πλημμυρίζει κάθε φορά που πέφτουν λίγες σταγόνες παραπάνω, η εθνική κλείνει κάθε που χιονίζει. Καθαρή κοροϊδία δηλαδή,  καθώς οι ίδιοι άνθρωποι που ελέγχουν την περιφέρεια εδώ και πολλά χρόνια ανακοινώνουν διαφημιστικά μεγαλόπνοα σχέδια, ενώ το μόνο ορατό  αποτέλεσμα είναι το βόλεμα των «ημετέρων» και η διασπάθιση πόρων σε αμφίβολης ποιότητας πανηγύρια και φέστιβαλς.  Περιφέρεια for the festivals με λίγα λόγια.

Καλή όλη αυτή η κριτική θα πείτε, αλλά το viotiaplus.gr  τι έχει να προτείνει; Υποδείξαμε τους τρόπους περιστολής του πλιάτσικου του δημόσιου πλούτου υπέρ της λαϊκής υγείας, όμως ειδικότερα για το νοσοκομείο Θήβας υπάρχει και μια πρωτότυπη πρόταση που ίσως φανεί χρήσιμη στον κύριο Πολάκη, αν ξαναγίνει υπουργός Υγείας – μιας σοβαρής αυτή τη φορά κυβέρνησης.

Η πρόταση είναι η επιβολή ετήσιου ειδικού τέλους  / φορολογικής εισφοράς στους επιχειρηματίες της βιομηχανικής παραγκούπολης των Οινοφύτων που επί δεκαετίες κατέστρεφαν τη θηβαϊκή γη ατιμώρητοι. Που δηλητηρίαζαν το νερό με την πολιτική ανοχή της Περιφέρειας, της Βουλής και των άλλων αρχών αποκομίζοντας υπερκέρδη και ρυπαίνοντας ασύστολα και ανεξέλεγκτα την κοιλάδα του Ασωπού και το θηβαϊκό πεδίο, επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Θα μπορούσαν λοιπόν αυτοί οι σεβαστοί μεγαλοεπιχειρηματίες  ελληνικού τύπου να καταβάλουν το κόστος για τη λειτουργία ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου στη Θήβα.

H πρόταση του viotiaplus.gr παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα:

  1. Αποκαθιστά ένα ελάχιστο μέρος της ζημίας των πολιτών από την τεράστια, την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που αυτοί οι επιχειρηματίες ελληνικού τύπου προκάλεσαν στη θηβαϊκή γη.
  2. Η λειτουργία ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου στην περιοχή αυξάνει την αξία της και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της
  3. Η δημιουργία ενός άρτιου νοσοκομείου αναδιανέμει δικαιότερα τους πόρους που παράγονται στην περιοχή και βελτιώνει τη θέση των οικονομικά ανίσχυρων που δεν μπορούν να πληρώνουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπως οι μεγαλοεπιχειρηματίες ελληνικού τύπου
  4. Αποδεσμεύονται κρατικοί πόροι από το Νοσοκομείο Θήβας που θα χρησιμοποιηθούν για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Λιβαδειάς που λειτουργεί… υπολειτουργώντας  και προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των μαχίμων γιατρών του,  αλλά και των άλλων δομών υγείας στη Βοιωτία που λειτουργούν … όταν, εάν και εφόσον.

Στην πραγματικότητα έχουν υποχρέωση αυτοί οι σεβαστοί μεγαλοεπιχειρηματίες  ελληνικού τύπου της ζώνης Οινοφύτων να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία ενός άρτια εξοπλισμένου νοσοκομείου , γιατί επιτέλους μετά από δεκαετίες του λαβείν πρέπει να έρθει και ο καιρός του δούναι.

 

Υ.Γ.: Η ίδια δήωση της βοιωτικής γης επιχειρείται τώρα με τις ανεμογεννήτριες. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο έγκλημα που, πιστέψτε μας, δεν θα το πάρει ο αέρας…  τουλάχιστον όσο μας αφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο