Τελευταία Νέα

Τρεις νομπελίστες φυσικοί και τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες της Κοσμολογίας έρχονται στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο 2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών του κόσμου, που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής και στην Μεσσηνία (Costa Navarino) από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2015.

Την πρώτη μέρα του Συμποσίου (Παρασκευή 2 Οκτωβρίου), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, θα λάβει χώρα στο Μέγαρο η επίσημη τελετή βράβευσης των Επτά Σοφών. Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες και, στη συνέχεια, ερωτήσεις από το κοινό.

Τα βραβεία θα απονείμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι Επτά Σοφοί της Κοσμολογίας είναι οι:

1. James Cronin. Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 1980. Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας & Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

James Cronin
James Cronin

2. George Efstathiou. Καθηγητής Αστροφυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ. Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας.

George Efstathiou
George Efstathiou

3. David Gross. Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2004. Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

David Gross
David Gross

4. Eugene Parker. Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Ινστιτούτου Enrico Ferni.

Eugene Parker
Eugene Parker

5. George Smoot. Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας.

George Smoot
George Smoot

6. Alexei Starobinsky. Κοσμολόγος-Αστροφυσικός. Κάτοχος Βραβείου Kavli στην Αστροφυσική 2014. Ινστιτούτο Laundau Θεωρητικής Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Alexei Starobinsky
Alexei Starobinsky

7. Gabriele Veneziano. Θεωρητικός Φυσικός. Καθηγητής του Collège de France (έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας).

Gabriele Veneziano
Gabriele Veneziano

Την εκδήλωση παρουσιάζει η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου. Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες των Επτά Σοφών για το ευρύ κοινό. 

Οι διαπρεπείς επιστήμονες που συμμετέχουν στο 2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών του κόσμου θα επικεντρώσουν τον ενδιαφέρον τους στα εξής ερωτήματα: «Από πού προήλθαμε;», «Πώς ξεκίνησε το σύμπαν;», «Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου;».

Ένα Συμπόσιο ανοικτό σε όλους

Ενόψει της διοργάνωσης, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Αστροφυσικής Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος του  Συμποσίου, τόνισε: «Το υπαρξιακό ερώτημα “πώς ξεκίνησε το σύμπαν” είναι παλαιό όσο το ανθρώπινο γένος, και το είδος μας δεν έπαψε ποτέ ν’ αναζητά απαντήσεις. Και, όπως όλοι γνωρίζουμε, η σωστή απάντηση εξακολουθεί να μας διαφεύγει.

Το πρόγραμμα του Συμποσίου (2-4 Οκτωβρίου) έχει σχεδιαστεί κατά τρόπον ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στις εργασίες του, σε όλα τα επίπεδα, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές, καθώς και το ευρύτερο κοινό. Θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τον στόχο αυτό μέσω διαδικτυακής μετάδοσης (webcasting), καθώς και με τη βοήθεια ενός παγκόσμιου δικτύου συμμετεχόντων από θεσμούς σε άλλες χώρες».

Mε αφορμή το Συμπόσιο, ο Διονύσιος Σιμόπουλος, επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίου Ευγενίδου (Πλανητάριο) υπογράμμισε: «Η γέννηση και η εξέλιξη του σύμπαντος, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται στα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι η βάση της σύγχρονης επιστήμης της Κοσμολογίας, ενώ ακόμη διερευνάται η ιστορία, η μορφή, η δομή και η μελλοντική του εξέλιξη».

Η αναβίωση του Συμποσίου στην εποχή του διαδικτύου

Ο εμπνευστής του συνολικού εγχειρήματος και πρόεδρος του 1ου Συμποσίου των Επτά Σοφών του κόσμου στην Καρδιοχειρουργική, Δρ. Χρήστος Λόλας, μίλησε για την αναβίωση του θεσμού του Συμποσίου των Επτά Σοφών: «Εδώ και μερικές δεκαετίες διανύουμε την εποχή του διαδικτύου και διαπιστώνουμε μια μαζική υπερπληροφόρηση και ταυτόχρονα μια σύγχυση. Χρειάζεται να επανέλθουμε στον Άνθρωπο και  στη Σοφία του. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί τον βασικότερο λόγο για τον οποίο επιβάλλεται η αναβίωση του Συμποσίου των Επτά Σοφών».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο