Τελευταία Νέα

Γράφει ο Ηλίας Τραμπάκουλος*

Ο χώρος που κάποτε ήταν το εμπορικό κέντρο όλης της πρώην Επαρχίας Θήβας. Στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης ανάμεσα στις οδούς Επαμεινώνδου, Πινδάρου, Αντιγόνης και Βουρδουμπά.

Πλήθος από κρεοπωλεία, μανάβικα, ιχθυοπωλεία, ψιλικατζίδικα , καφενεία, σουβλατζίδικα, καταστήματα με  «Εδώδιμα-Αποικιακά» κ.λ.π. έδιναν τον τόνο στην οικονομική ζωή της πόλης και έσφυζαν από κίνηση, προωθώντας τα τοπικά προϊόντα, προσφέροντας ποιοτικές και φθηνές λύσεις για όλους.

Σήμερα βιώνουμε εικόνες εγκατάλειψης και παρακμής. Λιγοστά καταστήματα με ελάχιστη κίνηση και χωρίς αγοραστικό ενδιαφέρον. Ίσως να φταίνε οι καιροί που αλλάζουν και η γενικότερη λειτουργία της πόλης τα τελευταία χρόνια, όπως και η μη  έγκαιρη παρέμβαση για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, που θα αναβάθμιζαν την εικόνα.

Κι εδώ μπαίνει ο Δήμος Θηβαίων στον οποίο ανήκει ο χώρος. Διαχρονικά αδρανής έχει αφήσει τα πάντα στο έλεος του χρόνου. Τα δημοτικά καταστήματα έχουν κτιριακά θέματα και δεν είναι λειτουργικά. Ένας-ένας οι ενοικιαστές τα παρατάνε, αρκετοί δεν πληρώνουν τα μισθώματα και έτσι η περιουσία του δήμου απαξιώνεται.

Εδώ και 10-15 χρόνια γίνεται δωρεάν παραχώρηση  των κενών καταστημάτων σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους αν και ο κανονισμός λειτουργίας μιλά για αποκλειστική εμπορική χρήση. Η κίνηση αυτή έγινε με πρόσχημα να υπάρξει κάποια ζωντάνια στη Δημοτική Αγορά (έστω και μη οικονομική) και να γίνεται η στοιχειώδης συντήρηση από τους συλλόγους.

Ως δημοτική παράταξη έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας σε αυτή την εξέλιξη και  έχουμε ζητήσει επανειλημμένα συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το μέλλον και την αναπτυξιακή προοπτική της αγοράς, σε συνδυασμό και με τον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο που κρύβει στα σπλάχνα της . Συζήτηση δεν γίνεται και συχνά-πυκνά βρισκόμαστε σε διλήμματα, όταν ζητούνται χώροι μέσα από  τη διαδικασία της δωρεάν παραχώρησης.

Η τελευταία πράξη, στην οποία αρνηθήκαμε να γίνουμε συμμέτοχοι, ήταν η δωρεάν παραχώρηση στην Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοταξί « Ο ΚΑΔΜΟΣ», που αιτήθηκαν δύο καταστήματα επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους. Διαφωνήσαμε με αυτό το σκεπτικό, συντασσόμενοι με την εισήγηση του αρμόδιου τμήματος του δήμου, τονίζοντας ότι με το ίδιο αιτιολογικό και άλλοι επαγγελματίες της πόλης θα απαιτήσουν ανάλογη μεταχείριση. Βλέποντας την επιμονή της δημοτικής αρχής ζητήσαμε αναβολή του θέματος, η οποία δεν πέρασε οριακά με 12-11 ψήφους. Τελικά, υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο αλλά μετά από αναφορά-καταγγελία δημότη ακυρώθηκε από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Αυτή η απορριφθείσα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είχε αρχίσει ήδη να ενοχλεί ή να «βάζει ιδέες» σε κάποιους από τους λιγοστούς επαγγελματίες ενοικιαστές, ζητώντας μείωση ή απαλλαγή ενοικίου. Ήδη, ανεπίσημα, υπάρχουν τέτοιες κινήσεις και το ζήτημα αυτό πρέπει να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο πριν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Περιμένουμε από τη δημοτική αρχή σχετικές πρωτοβουλίες και προτάσεις  για αναβάθμιση του χώρου, μιας και η Δημοτική Αγορά της Θήβας είναι μεγάλη υπόθεση για  τον δήμο μας ώστε να την αφήσουμε στην τύχη της και τον χρόνο.

*Ο Ηλίας Τραμπάκουλος είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης του Δήμου Θηβαίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο