Τελευταία Νέα

Συνέντευξη στον Δημήτρη Λάμπρου

Η εφαρμογή Smart Cities, που φέρνει το μέλλον των πόλεων ένα βήμα πιο κοντά μας, θα ξεκινήσει στα Ασπρα Σπίτια, τον οικισμό της Αλουμίνιον της Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS, Βίβιαν Μπουζάλη.   Η νέα αυτή δράση της εταιρείας προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, το πανελλήνιο ενδιαφέρον όλων των fan της καινοτομίας και των οραματιστών της νέας εποχής που φαίνεται να εγκαθίσταται για καλά στην υλική και πνευματική καθημερινότητά μας.

Για να φωτίσει τις ιδιαίτερες  πτυχές του φιλόδοξου εγχειρήματος, το viotiaplus.gr απευθύνθηκε σε έναν από τους πιο κατάλληλους ανθρώπους, που όχι μόνο συμμετέχει στα κέντρα λήψης των σχετικών αποφάσεων, αλλά ταυτόχρονα ως κάτοικος των Ασπρων Σπιτιών, θα βιώσει το πρόγραμμα Smart Cities όπως θα εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο. Δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις ο γνωστός και αγαπητός σε ολόκληρη τη Βοιωτία -και όχι μόνο- Δημήτρης Στεφανίδης, που είναι ο  Γενικός Διευθυντής του Τομέα Μεταλλουργίας της MYTILINEOS. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας κάνει την τιμή να μας εισαγάγει στη νέα ψηφιακή πρωτοβουλία της MYTILINEOS, που τοποθετεί τη Βοιωτία και τα Ασπρα Σπίτια στο κέντρο της υψηλής τεχνολογίας.

  • Κύριε Στεφανίδη ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από την απόφαση της MYTILINEOS να είναι τα Άσπρα Σπίτια η πρώτη smart city στην Ελλάδα; Πρόκειται αναμφίβολα για μια βοιωτική πρωτιά που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσοι κατανοούν ότι εισερχόμαστε ορμητικά και απτά στη νέα ψηφιακή εποχή.  

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η πρώτη «έξυπνη πόλη» της Ελλάδας θα είναι τα Άσπρα Σπίτια στην Παραλία Διστόμου και ακόμα περισσότερο που αυτό το εγχείρημα θα φέρει τους ανθρώπους του Αλουμινίου της Ελλάδος στο μέλλον, μέσω της πρωτοποριακής αυτής νέας υπηρεσίας της MYTILINEOS.  Η δική μας κοινότητα, λοιπόν, θα είναι μία πρότυπη πόλη αναφορικά και με την καινοτομία. Και οι δικοί μας άνθρωποι θα είναι οι πρώτοι που θα δουν από κοντά τις συναρπαστικές λύσεις που θα προσφέρουν τα Smart Cities. Η νέα αυτή πραγματικότητα θα φέρει την περιοχή στο επίκεντρο του τεχνολογικού κόσμου, δημιουργώντας μοναδικές ευκαιρίες για όλους. Τα Άσπρα Σπίτια θέλουμε να δώσουν το παράδειγμα και να δείξουν το δρόμο. Εξάλλου, ως πρότυπος οικισμός, από τη δημιουργία τους κιόλας, έχουν δείξει πως μπορούν να δίνουν λύσεις, εφαρμόζοντας καλές πρακτικές σε πολλά πεδία.

  • Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της «έξυπνης πόλης»; Στην πράξη ποια πλεονεκτήματα θα απολαμβάνει ο κάτοικος αλλά και ο επισκέπτης της; 

Πρόκειται για μία νέα πλατφόρμα με πρωτοποριακά εργαλεία, εφαρμογές και υπηρεσίες που απευθύνεται σε όλους εκείνους που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο προσφέρει η τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους – ένα κρίσιμο ζήτημα ιδιαίτερα σήμερα. Τα Άσπρα Σπίτια, λοιπόν, θα μετασχηματισθούν σε μία ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των περιβαλλοντικών επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση αξιοποίησης φυσικών πόρων (νερό, ενέργεια κλπ.) και την ενεργητικότερη συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση όλων των υπηρεσιών καθώς και καλύτερη ενημέρωσή τους. Αναφέρω μερικές μόνο από τις νέες συναρπαστικές ευκολίες που θα απολαμβάνουν οι κάτοικοι:

  • Ευέλικτες υπηρεσίες για τη διαχείριση της ενέργειας
  • Έξυπνη διαχείριση υδάτων
  • Υψηλή λειτουργικότητα στον δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G & %G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού).

Εντός των κατοικιών θα υπάρχουν:

  • «Έξυπνες» συσκευές όπως μετρητές μπαταρίας, inverter, φωτοβολταϊκά panel, αλλά και
  • Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων

Οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις θα αναβαθμιστούν και θα αλληλεπιδρούν με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Ένας νέος κόσμος με ανεξάντλητες δυνατότητες θα ανοιχτεί μέσα από ευέλικτες εφαρμογές και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών smartcities στα Ασπρα Σπίτια; Ποιες οι φιλοδοξίες για επέκταση σε άλλες πόλεις;

Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες για πιλοτική εφαρμογή σε έναν μικρό αριθμό κατοικιών, με σκοπό να επεκταθούν έτι περαιτέρω. Οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να σας δείξουμε από κοντά τις νέες υπηρεσίες Smart Cities, σε μία ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί φυσικά στα Άσπρα Σπίτια στην Παραλία Διστόμου. Παράλληλα, η εταιρεία είναι ήδη σε συζητήσεις και με άλλους Δήμους και Κοινότητες για την ανάπτυξη νέων smart cities, καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

  • Υπάρχουν κι άλλα σχέδια για την ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακής καινοτομίας από το Αλουμίνιον της Ελλάδος;

Στη MYTILINEOS έχουμε επενδύσει από νωρίς στις ψηφιακές λύσεις. Σας θυμίζω το μοναδικό στο είδος του digital smelter που λειτουργούμε στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος. Πρόκειται για την πρώτη διεθνώς ψηφιακή λύση στην ηλεκτρόλυση αλουμινίου που βελτιστοποιεί τις διαδικασίες και συμβάλλει στην αύξηση της λειτουργικής απόδοσης και της παραγωγικότητας, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας. Όμως και σε άλλους τομείς, τόσο στον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, όσο και στον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση συστηματικά, για να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις, μέσα από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και πάντα με την σφραγίδα ποιότητας της MYTILINEOS.

One thought on “Δημήτρης Στεφανίδης: “Στα τέλη Μαΐου τα Ασπρα Σπίτια θα είναι η πρώτη smart city της Ελλάδας”

  1. Ο/Η Βασίλης Υφαντής λέει:

    Θετική εξέλιξη σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν ν επεκταθεί η δράση κ στην γειτνιάζουσα Αντίκυρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο