Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Αντί να κάνει την παραδοσιακή και καθιερωμένη περιοδεία στις καμένες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί σύσκεψη στην Αθήνα την Τετάρτη 18 Αυγούστου. Γιατί όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν πάει στη  Βόρεια Εύβοια; Διότι φοβάται την οργή των πυρόπληκτων. Και δικαίως τη φοβάται.

Καμία από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις ενός στοιχειωδώς συγκροτημένου κράτους (το επιτελικό μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται πια), που για τις πυρκαγιές είναι συγκεκριμένες, δεν κατόρθωσε να διεκπεραιώσει ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Υπήρξε πρόληψη των πυρκαγιών από φυσικά αίτια, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμός των δασών; Οχι. Υπήρξε πρόληψη των εμπρησμών; Οχι. Υπήρξε σχέδιο κατάσβεσης των πυρκαγιών συντονισμένο και αποτελεσματικό; Οχι. Ας είναι καλά η θάλασσα που οριοθέτησε  την πυρκαγιά, αλλιώς θα έκαιγε ακόμα.

Την πλήρη αποτυχία υπογραμμίζει η νέα φωτιά στα Βίλλια. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προχωράμε. Δεν φαίνεται να έμαθαν κάτι. Αλλωστε στις μεγάλες καταστροφές, όπως του Αυγούστου του 2021 στην Ελλάδα, τα λόγια της μεταμέλειας δεν έχουν κανένα πολιτικό βάρος. Είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τα έργα.

Διότι η αφετηριακή πράξη μιας έλλογης ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας είναι ο καταλογισμός: η παραίτηση ή η απομάκρυνση όλων όσοι είχαν την ευθύνη για τον σχεδιασμό της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών. Το μαύρο που σημαδεύει τους χάρτες, τις καρδιές των πυρόπληκτων και το μέλλον της νέας γενιάς στη χώρα, θα αποτυπωθεί και στις κάλπες. Είναι κι αυτό βέβαιο.

Το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξέφτισε οδυνηρά, με περισσότερα από 1.000.000 στρέμματα μέχρι στιγμής καβουρνιασμένα και το φθινόπωρο προμηνύεται εξίσου απειλητικό.

One thought on “Γιατί δεν πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βόρεια Εύβοια;

  1. Ο/Η Gell λέει:

    Δημήτρη τι να κάνει να πάει?
    Έχασε πολλές μέρες απο το promotion των εμβολίων με την Εύβοια .
    Δεν μπορεί να φανεί κακός dealer ένας άριστος …..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο