Τελευταία Νέα

Προς τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Θηβαίων απευθύνεται η ανοιχτή επιστολή της “Σφήνας” για το μείζον θέμα των ανεμογεννητριών στη Βοιωτία. Με το ζήτημα θα ασχοληθούμε εκτενώς σε άλλο μας δημοσίευμα. Δείτε εδώ την επιστολή:
Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Θήβας,
τις επόμενες ημέρες και στα επερχόμενα Δημοτικά συμβούλια θα κληθείτε να επικυρώσετε με την ψήφο σας την παραχώρηση για 25 έτη, αρκετών δημοσίων εκτάσεων σε διάφορες εταιρίες για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας. Οι βιομηχανικές αυτές εγκαταστάσεις (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα) αποδεδειγμένα πλέον δεν προσφέρουν αυτά που υπόσχονται και μάλιστα καταστρέφουν αντί να φροντίζουν το περιβάλλον και το οικοσύστημα της κάθε περιοχής.              
Παρακολουθώντας την προηγούμενη περίοδο την πορεία αδειοδοτήσεων και αιτήσεων προς αδειοδότηση παρατηρούμε πως η επέλαση των ΑΠΕ εντείνεται με μεγαλύτερη ισχύ σε παραγόμενη ενέργεια και μάλιστα έρχεται όλο και πιο κοντά στους οικισμούς του Δήμου. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται ακριβώς στα όρια των κοινοτήτων όπως στο Καπαρέλλι, στα Λεύκτρα κ.α..  
  Στις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά την δέσμευση και τις επιπτώσεις που περιέχει η θετική ψήφος σας στις περιοχές αυτές και πως θα είναι αυτές οι περιοχές όταν τις παραδώσουμε στις επερχόμενες γενιές.              

Η διαπίστωση πως ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων έχει περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες, οι εταιρείες συνέχιζαν απρόσκοπτα το έργο τους καταδεικνύοντας την σημαντικότητα που έχει στην ατζέντα του Υπουργείου και της Περιφέρειας η φερόμενη ως πράσινη ανάπτυξη. Οι εργασίες μετατροπής πολλών βουνών σε απέραντα βιομηχανικά τοπία από τσιμέντο και ανεμογεννήτριες όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά εντάθηκαν. Σε πολλές περιοχές όπου υπήρχαν δυναμικές αντιδράσεις κατοίκων ξεκίνησαν εργασίες καθώς μέσα στην συνθήκη της πανδημίας καθίσταται αρκετά πιο δύσκολο να εκδηλωθούν οι αντιστάσεις.  

Παραθέτουμε εδώ τις αδειοδοτήσεις  μέχρι 15/5 και αφορούν τον Δήμο Θηβαίων.
Α. ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ – ΡΑΕ

– για αιολικό σταθμό ισχύος 8,4 MW στη θέση “Μελισσόβραχο” της Δ.Ε. Θηβαίων του Δήμου
Θηβαίων // 27/4/2021
https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%A3%CE%9A%CE%94%CE%99%CE%94%CE%9E-

%CE%91%CE%95%CE%A1?inline=true 

– για αιολικό σταθμό ισχύος 36,0 MW στη θέση “Λυκομούζι” της Δ.Ε. Θίσβης του Δήμου
Θηβαίων // 26/4/2021
https://diavgeia.gov.gr/doc/62%CE%95%CE%A7%CE%99%CE%94%CE%9E-

7%CE%A1%CE%99?inline=true
– τροποποίηση Β.Π. για αιολικό σταθμό ισχύος 12 MW στη θέση  “Φιχθί” της  Δ.Ε. Πλαταιών του Δήμου θηβαίων // 8/4/2021
https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%99%CE%94%CE%9E-%CE%93%CE%9A%CE%A9?inline=true
– για αιολικό σταθμό ισχύος 17,25 MW στη θέση  “Κοραμπαμπάς” της  Δ.Ε. Θίσβης του Δήμου Θηβαίων // 1/4/2021
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A83%CE%9E%CE%A8%CE%99%CE%94%CE%9E-%CE%91%CE%947?inline=true
– για αιολικό σταθμό ισχύος 24 MW στη θέση  “Μελίσσι” της  Δ.Ε. Θίσβης του Δήμου  Θηβαίων // 1/4/2021
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A93%CE%A7%CE%94%CE%99%CE%94%CE%9E-%CE%9E%CE%986?inline=true
– για φωτοβ. σταθμού ισχύος  4,5288 MW στη θέση  “Σταυροκριθί-Φυλάκιο ΒΕΠΕ Ελαιώνα” της  Δ.Ε. Θηβαίων του Δήμου Θηβαίων // 29/4/2021
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%9568%CE%94%CE%99%CE%94%CE%9E-%CE%9F33?inline=true
– για φωτοβ. σταθμό ισχύος  3,004 MW στη θέση  “Άγιος Ιωάννης” της  Δ.Ε. Θηβαίων του Δήμου Θηβαίων // 7/4/2021
https://diavgeia.gov.gr/doc/991%CE%93%CE%99%CE%94%CE%9E-7%CE%A5%CE%A7?inline=true 
Αποφάσεις έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.)
– για φ/β σταθμό ισχύος 80 MW στις θέσεις  “Σκάλα Κορύνης” (65,75 MW)  και “Κοκκιθάρι” (23,75 MW) στο Δήμο Θηβαίων // 19/4/2021
https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A1%CE%A9%CE%9A%CE%9F%CE%A110-%CE%992%CE%94?inline=true
– για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 20 ΜW στη θέση  “Βαθειά Λάκκα” του Δήμου Θηβαίων // 15/4/2021
https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%93%CE%91%CE%9E%CE%9F%CE%A110-%CE%A35%CE%92?inline=true 
ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
– για αιολικό σταθμό ισχύος 3,0 MW στη θέση  “Μεγάλη Ράχη” του Δήμου Θηβαίων // 27/4/2021 https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A92%CE%A6%CE%9A%CE%9F%CE%A110-%CE%A8%CE%9B%CE%9E?inline=true  
Τέλος επισυνάπτουμε, το πρωτοκολλημένο έγγραφο της Επιτροπής Πολιτών Χωστίων Σαραντίου που απευθύνεται προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων, μαζί με το σχετικό κείμενο συλλογής υπογραφών και φωτοαντίγραφο με περισσότερες από 150 υπογραφές πολιτών. Ένα έγγραφο που κατατέθηκε στις 9 Απριλίου και μέχρι και σήμερα δεν έχει καν απαντηθεί με την ελπίδα πως ίσως του δοθεί η πρέπουσα σημασία.
Η απαξίωση της προσπάθειας και του αιτήματος των κατοίκων των περιοχών αυτών μας προωθεί στο συμπέρασμα για το πνεύμα που διακατέχει τα ΔΣ των Δήμων, όπου όταν οι τοπικές κοινότητες εκφράζονται θετικά (εκφραζόμενες μάλιστα μέσω ενός προσώπου του κοινοτάρχη), λαμβάνονται υπ όψιν και γίνονται σημαία στα χείλη των Δημάρχων, ενώ στην περίπτωση που οι τοπικές κοινωνίες αντιτίθενται και δηλώνουν την αντίρρηση τους, οργανώνοντας συλλογές υπογραφών κλπ. πέρα βρέχει.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Χώστια 6-4-2021
ΧΩΣΤΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΙ
Προς
Τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων
Κοινοποίηση προς τον κ. Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Κύριε Πρόεδρε
Λόγω των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει και λόγω των εξελίξεων των τελευταίων μηνών, παρακαλούμε να εισάγεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων το θέμα της εγκατάστασης ΑΠΕ στην περιοχή μας, με σκοπό την ανάκληση της υπ΄ αριθμ. 345/23-12-2019 δικής σας αποφάσεως, με την οποία εκφράστηκε η θετική γνώμη για την αύξηση κατά 35 % της φέρουσας ικανότητας του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού τυπικών ανεμογεννητριών, διότι:
1 . Έχει ήδη έχει ξεπεραστεί κατά πολύ το ποσοστό 82,58%, η πυκνότητα δηλαδή αιολικών εγκαταστάσεων του γεωπληροφοριακού χάρτη της ΡΑΕ που ίσχυε την 17-12-2019, στην ΔΕ Θίσβης, το οποίο ελήφθη υπόψη για την εν λόγω απόφαση.
2. Ότι με βάση τα νέα δεδομένα και την υπερφόρτωση και τον κορεσμό της Βοιωτίας, που είναι ιδιαίτερα έντονη στην ΔΕ Θίσβης, με ΑΠΕ, μια σειρά από θεσμικοί παράγοντες έλαβαν αποφάσεις που είναι αντίθετες στην συνέχιση της αδειοδότησης τόσο της παραγωγής όσο και της εγκατάστασής τους όπως ο Περιφερειάρχης κ. Φ. Σπανός, ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ταγκαλέγκας , Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων κ. Ντασιώτης, ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχοβας κ. Σταθάς και πρόσφατα η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.
3. Η ανεξέλεγκτη, χωρίς προγραμματισμό και όρια δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών της Βοιωτίας. Οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν παραπάνω, όσο η επιχειρηματική φρενίτιδα στον τομέα αυτό θα συνεχίζεται ενώ οι κάτοικοι θα απαιτούν πλέον τα αυτονόητα, να μην γίνουν, δηλαδή, ξένοι στον τόπο τους και να έχουν λόγο και άποψη για το θέμα αυτό.
Συνυποβάλλουμε κείμενο συλλογής υπογραφών καθώς και φωτ/φο 155 υπογραφών για το εν λόγω θέμα. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.
Για την Επιτροπή Πολιτών Χωστίων-Σαράντι
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΠΟΥΖΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο