Τελευταία Νέα

Την ώρα που το σύνθημα του τίτλου αποτελεί κοινό τόπο για τα εκατομμύρια των απλών έντιμων ανθρώπων μέσα στη γενική αδιαφορία ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις εκλογές. Στη Βοιωτία ειδικά η κατάσταση είναι απελπιστική και η κατηφόρα δεν έχει τέλος. Η κακοστημένη παράσταση που συνεχίζεται 30 χρόνια τώρα στο τέλος δεν θα μας δώσει τα λεφτά μας πίσω ούτε όμως υπάρχει όρεξη πια για πλάκα. Η κρίση εκπροσώπησης γίνεται κάθε μέρα και πιο βαθιά με τη συνεργασία και τη συνενοχή πολλών ιδιοτελών και ανόητων με αποτέλεσμα την εξαθλίωση και την απελπισία.
Στην πραγματικότητα -και καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε μια μακρά διαδικασία συστημικής αστάθειας που διαμορφώνει όρους πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αποσύνθεσης- όσα αυτές τις μέρες έλαβαν χώρα σχετικά με τη συμπλήρωση των συνδυασμών αλλά και τα ίδια τα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων δεν θα μπορούσαν να βρουν ακριβέστερη αναλογία από ένα άθλιο τσίρκο. Όπως σε κάθε τσίρκο υπάρχουν κι εδώ κονφερασιέ, ακροβάτες, ισορροπιστές, «μάγοι», θηριοδαμαστές και σαλτιμπάγκοι. Υπάρχουν βέβαια -σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλοτε- αρκετοί κλόουν. Δεν είναι δύσκολο να αντιστοιχίσετε τους περισσότερους υποψηφίους –φυσικά τους ευρύτερα γνωστούς- σε μια από τις κατηγορίες των επαγγελματιών που κάνουν καριέρα στο τσίρκο για να διαπιστώσετε την εμφανή ομοιότητα.

Και σ’ αυτές τις εκλογές δεν αποτελεί φυσικά έκπληξη η χαμηλή ποιότητα του πολιτικού προσωπικού, που άλλωστε αναπαράγεται και διαιωνίζει την κυριαρχία του τα τελευταία  χρόνια αντλώντας εφεδρείες ίδιων ή και μικρότερων δυνατοτήτων ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση και τις πραγματικές προσπάθειες πολιτιστικής ανάτασης και επιδοτεί ποικιλοτρόπως το αίσχος της ιδιωτικής τηλεόρασης. Παράγονται μ’ αυτήν τη διαδικασία πολιτικοί εκπρόσωποι σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας που είναι οπωσδήποτε μειωμένων προσόντων και ευφυΐας αλλά επιπλέον ήδη διαβρωμένοι, ήδη παλαιοκομματικοί και ιδιοτελείς.

Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί σ’ αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη συγκυρία επιμένουν όλοι αυτοί, παλαιοί και νέοι υποψήφιοι, να μας σώσουν; Σίγουρα ειδικά για συγκεκριμένους πρόκειται για ένα απύθμενο θράσος, θράσος που την τελευταία 30ετία έχει αναχθεί –όπως είναι φυσικό σε περιβάλλον ανομίας- σε τρόπο ζωής και επιβολής. Στην περίπτωση, όμως, των εκλογών του 2015 πίσω από το περιτύλιγμα του θράσους κρύβεται και μια κολοσσιαία άγνοια για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Εκείνοι που στήριξαν τις πολιτικές της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης και της υιοθέτησης αδιακρίτως όλων των κοινωνικών αιτημάτων, της διόγκωσης του Δημοσίου, της μίζας και της ρεμούλας δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν τον φορέα της αλλαγής. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θέλουν δεν μπορούν, δεν έχουν τα προσόντα, τις δυνατότητες και το ηθικό μεγαλείο να διαχειριστούν -ακόμη λιγότερο να αναστρέψουν- την ταχύτατη κατάδυση της ελληνικής κοινωνίας σε βαλκανικές ορίζουσες.
Η πρόγνωση δεν είναι καλή. Το τσίρκο της μεταπολίτευσης φαίνεται πώς με την πτώση του θα συμπαρασύρει και τη χώρα. Οι εκλογές όπως καθίσταται εμφανές μετά και την ανακοίνωση των συνδυασμών των κομμάτων δεν θα επιλύσουν το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας αλλά θα το επιτείνουν. Η αβελτηρία, η ανικανότητα, η άγνοια, η ιδιοτέλεια, η ανηθικότητα θα είναι παρούσες και την επαύριο των γενικών εκλογών ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Κι εκείνο που μένει αφήνοντας μια στυφή γεύση στο στόμα είναι η συνειδητοποίηση ότι και αυτή ευκαιρία χάνεται παρότι υπάρχει τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό από Ελληνίδες και από Ελληνες που μπορούσαν να δώσουν την άνιση μάχη για την Πατρίδα.

 

2 thoughts on “Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν

  1. Ο/Η Νίκος Φωτόπουλος λέει:

    Πολύ καλό κείμενο, αλλά δυστυχώς “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”…

  2. Κύριε Φωτόπουλε, σας ευχαριστώ, Σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν χιλιάδες που σκέπτονται όπως εγώ και που προσπαθούν να βρυν τρόπους να επαναθεμελιώσουν την ελπίδα στην πατρίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο