Εκδηλώσεις από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας για τις Ιωνικές Μέρες

Εκδηλώσεις από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας για τις Ιωνικές Μέρες

- in Βοιωτία, Θήβα, Πρώτη σελίδα
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδηλώσεις από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας για τις Ιωνικές Μέρες

Ένωση Μικρασιατών Θήβας 

Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας συμμετέχει στις εκδηλώσεις «Ιωνικές Μέρες», εκπροσωπώντας την πόλη της Θήβας. 

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου ώρα 20:30 πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Πινδαρείων» χορευτική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Θήβας. 

Το Σάββατο 27 Αυγούστου ανακοινώνεται η συμμετοχή του Συλλόγου στο 15ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στον Ελαιώνα Άμφισσας, ως τιμώμενος σύλλογος. 

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία Θήβας στις 21:00 πραγματοποιείται η συναυλία «Στις γειτονιές των προσφύγων», με τον Γιώργο Ντόβολο & την Μαριάνθη Λιουδάκη στο τραγούδι, πολυμελή παραδοσιακή ορχήστρα και αφηγητή τον Λεωνίδα Κακούρη. 

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας και ώρα 20:00 το Κοινό θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση με ομιλητές τους Γιώργο Κοντογιώργη σε εισήγησή του με θέμα «Ελληνισμός και Μικρασιατική Καταστροφή» και τον Βασίλη Καραποστόλη σε εισήγησή του με θέμα «Η προσφορά των προσφύγων».  

Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιπροσωπευτικά δείγματα από την μουσική 

παράδοση της Μικράς Ασίας, με τους μουσικούς Δημήτρη Ρέππα σε μπουζούκι-κιθάρα-τραγούδι και Γιάννη Ευαγγέλου στην κιθάρα. 

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στην Μικρασιατική Εστία, Ομήρου 1 & Αγ. Ελένης 25 και ώρα 19:30 παρουσιάζονται οι Μαρτυρίες με τη Μαρίτσα Δεληκωνσταντίνου. Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ώρα 08:00 στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης, Προσφυγικός Συνοικισμός, θα τελεστεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Μνημόσυνο 100 ετών, Τρισάγιο & κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατών. 

Την ίδια ημέρα, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου από τις 09:00 έως και τις 14:00 καλούνται οι κάτοικοι σε  Εθελοντική αιμοδοσία από τον Ιατρικό Σύλλογο Θηβών και την διαδικτυακή ομάδα «Αγαπάμε την Θήβα μας» στο ΚΑΠΗ Δ.ΘΗΒΑΙΩΝ. 

Την ίδια ημέρα, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης, Προσφυγικός Συνοικισμός, γίνεται η παρουσίαση του μουσικού CD «Καημένο μου Μέλι», του Βαγγέλη Τζουμανέκα, με τους συντελεστές του. 

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 στο Θέατρο Βράχων ο Σύλλογος συμμετέχει στις εκδηλώσεις της ΟΠΣΕ & της Περιφέρειας Αττικής. 

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος συμμετέχει το πρωί στην κεντρική εκδήλωση της ΟΠΣΕ με την Περιφέρεια Αττικής, με αντιπροσωπεία στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών & στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στον Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη. 

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος συμμετέχει το απόγευμα στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Λεβαδέων προσκεκλημένοι από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Λειβαδιάς. Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στην Μικρασιατική Εστία, Ομήρου 1 & Αγ. Ελένης 25μ και ώρα 19:30 πραγματοποιούνται οι Μαρτυρίες με τη Βασιλική Χατζηνικολάου-Τσάτη. 

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος συμμετέχει με το χορευτικό Τμήνα στο φεστιβάλ στο Θέατρο Πέτρας. 

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 παρουσιάζεται το βιβλίο «Σώκια-Μικρά Ασία Πατρίδα μου» της Χρύσας Αρετούλη Μπάκα & το βιβλίο «Το σεντούκι με τα αμύθητα σεντέφια» της Τζέμης Τασάκου. 

Τον Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί επίσης το τουρνουά τάβλι σε συνεργασία με το Καφέ Ακαδημία, Πεζόδρομος Σκουρτανιώτου, για τη συμμετοχή στο οποίο οι δηλώσεις πρέπει να κατατεθούν έως 2 Σεπτεμβρίου με προοπτική κληρώσεως την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. Ο υπόλοιπος προγραμματισμός αφορά τον μήνα Οκτώβριο. Στις επόμενες ημέρες θα οριστούν οι ημερομηνίες με τους συντελεστές των δράσεων: 

«Περπατώντας στους δρόμους του Συνοικισμού», οδοιπορικό.

«Ποδοσφαιρικός αγώνας Παλαίμαχων ΑΕΚ, ΑΟ ΘΗΒΑ, Ιωνικός Αστέρας, & ομάδας έκπληξη!» «Τρέχοντας στους δρόμους, που περπάτησαν οι πρόσφυγες του ’22 στον Συνοικισμό Θήβας σε συνδιοργάνωση με τον Σ.Δ.Υ.Μ. Θήβας» 

«Μικρασιάτικα τσουκαλο-μαγειρέματα για παιδιά, & Βεγγέρα για ενήλικες» 

Οι βραβευμένοι σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης & Γκίκας Ξενάκης μαζί με άλλους βραβευμένους σεφ, μαγειρεύουν μαζί με τα παιδιά της Θήβας φαγητά από την πλούσια Μικρασιατική κουζίνα. Παράλληλα, σε ένα πρωτότυπο διαγωνισμό βραβεύουν τα καλύτερα φαγητά που θα προσφερθούν από το τμήμα γαστρονομίας, και τις γυναίκες της Ένωσης. 

Ταυτόχρονα υλοποιούνται δύο δράσεις με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. 

  • Η Δράση: Ρεμπέτικο: Ρίζες, Τόποι, Όργανα. σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, & τον Σύλλογο Κάτω Παναγιάς, 
  • Η Δράση- Ερευνητικό πρόγραμμα, που τιτλοφορείται «Ο προσφυγικός Συνοικισμός της Θήβας» που στοχεύει στην ανάδειξη του μοναδικού οριοθετημένου προσφυγικού Συνοικισμού πανελλαδικά. 

Παράλληλα ετοιμάζεται από τα μέλη της θεατρικής ομάδας της ΕΜΘ του έργο «Ο Καστανάς» του Αντώνη Παπαδοπούλου, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Βαμβακάρη με παραστάσεις τον Νοέμβριο.