Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνετε με τα τρόφιμα

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνετε με τα τρόφιμα

- in Yγεία, Αγορά, Αγροτικό, Ελλάδα, Πρώτη σελίδα, Υγεία
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνετε με τα τρόφιμα

Συστάσεις προς τους πολίτες για τα τρόφιμα απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που σημειώνει ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν δείχνουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

«Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Ωστόσο το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας σας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού. Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασσινά)
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια.