Δημήτρης Αλεξάνδρου: Δημοτική Πινακοθήκη και Σχολείο Τεχνών στη Θήβα

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Δημοτική Πινακοθήκη και Σχολείο Τεχνών στη Θήβα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

Σημαίνουσα προσωπικότητα της σύγχρονης Θήβας, ο φιλόλογος Δημήτρης Αλεξάνδρου θέτει υποψηφιότητα για το Δημοτικό Συμβούλιο με τον συνδυασμό “Δημοτική συνεργασία”. Μακρόχρονη και πολυσήμαντη η προσφορά του σε όλους τους τομείς που μπορεί να δραστηριοποιηθεί ένας ενεργός πολίτης. Και η έμφαση στον πολιτισμό και στην παιδεία, στην ιστορία και στη μνήμη, στα υψηλά και στα καθημερινά.  Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου έχει ρηξικέλευθες προτάσεις να διατυπώσει και την εμπειρία να τις υλοποιήσει, μα πιο πολύ έχει την ξεχωριστή ποιότητα του ανθρώπου που πλουτίζει προσφέροντας. Με λογική κι ευαισθησία.

Διεκδικείτε τη θέση του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Θήβας, κύριε Αλεξάνδρου. Ποιο είναι το κίνητρό σας για να συμμετάσχετε στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση;

Η συμμετοχή μου στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση κλείνει, κατά πάσα πιθανότητα και λόγω ηλικίας, έναν κύκλο συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας 40 σχεδόν χρόνων στα κοινά της Θήβας και του Δήμου. Στον συνδικαλισμό, στον πολιτισμό, στον εθελοντισμό, στην αλληλεγγύη, στο περιβάλλον, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η συμμετοχή μου στηριζόταν και στηρίζεται σε δύο άξονες. Αφ’ ενός μεν, να υπηρετήσω ανιδιοτελώς το κοινό συμφέρον και αφ’ ετέρου, να ολοκληρωθώ και να καταξιωθώ ως άνθρωπος και ως πολίτης. Και για να μιλήσω και λίγο λαϊκά, στη λογική να μου αρέσει και να γουστάρω αυτό που κάνω, παίρνοντας και ο ίδιος χαρά και ευχαρίστηση.

Γιατί με τον Ηλία Τραμπάκουλο;

Με παρακίνησε η λογική και το συναίσθημα ταυτόχρονα. Γιατί ο Ηλίας μου θυμίζει κάτι από μένα, έχει μια συμμετοχή και προσφορά στα κοινά τεράστια και γιατί συνδυάζει ευαισθησία, καλοσύνη και αγάπη προς τον τόπο του, με ικανότητες διοίκησης και ηγεσίας. Συναισθηματικά, γιατί ως νεαρός νεοδιόριστος φιλόλογος τον πρόλαβα ως μαθητή μου στο Λύκειο, ενώ η μητέρα του είναι Μακρολιβισιανή απ’ το όμορφο χωριό μου, το Πλατανάκι.

Ποια θα είναι η πρώτη σας ενέργεια όταν εκλεγείτε;

Εφόσον ο λαός μας εμπιστευθεί τη διοίκηση του Δήμου, να εισηγηθώ για υλοποίηση ένα άμεσο και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον πολιτισμό, σε συνεργασία με τους φορείς, που θα έχει συγκεκριμένο στίγμα και προσανατολισμό, θα συνδυάζει το τοπικό και το υπερτοπικό, θα εμφορείται από μια ολιστική αντίληψη περί του τι είναι πολιτισμός και θα επικεντρώνεται στην παραγωγή και στη δημιουργία, και όχι τόσο στην «κατανάλωση» προϊόντων πολιτισμού.

Τι θα έχετε ολοκληρώσει οπωσδήποτε έπειτα από 4 χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος;

Ελπίζω, και βέβαια όχι μόνος μου, να βοηθήσω στη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης και στη βελτίωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, την πρόσληψη βιβλιοθηκονόμου, τη διάθεση  όλου του παλαιού Δημαρχείου προς χρήσιν και τη στήριξη εκδηλώσεων για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.

Εχετε μια μακρά, σημαντική πορεία στον εκπαιδευτικό χώρο. Υπάρχει κάποια ειδική εξαγγελία για τον πολιτισμό ή για την εκπαίδευση, ένα δικό σας όραμα που θα επιδιώξετε να πραγματοποιήσετε, αν οι πολίτες σας τιμήσουν με την ψήφο τους;

Οι έννοιες παιδεία και πολιτισμός είναι ή πρέπει να είναι συνυφασμένες μεταξύ τους. Τα σχολεία, εκτός από χώρος μάθησης, οφείλουν να είναι και θερμοκήπια πολιτισμού. Η ίδρυση ενός σχολείου τεχνών (κάτι ανάλογο προς τα μουσικά σχολεία), η φοίτηση στο οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να εκφράζουν και να καλλιεργούν ποικίλα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, είναι ένα όραμα και ρεαλιστικός στόχος, μετά από πολλή και μεθοδική προσπάθεια.

Πείτε μας για τον Συνοικισμό της Θήβας. Και για τη μνήμη, κυρίως για τη μνήμη.

Ο προσφυγικός Συνοικισμός της Θήβας συνιστά μια πραγματική κιβωτό μνήμης και ιστορίας, που συνδέει το πριν τη Μικρασιατική καταστροφή, την εγκατάσταση και την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα μετά απ’ αυτήν, την τωρινή, κάπως θλιβερή και μελαγχολική του όψη και την πορεία του στο μέλλον, ως κυτταρικού στοιχείου μνήμης. Μοναδικός στον ελλαδικό χώρο, πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά, ο Συνοικισμός αξίζει να διασωθεί (ό,τι μπορεί πλέον να διασωθεί απ’ αυτόν), κάτι που αποτελεί χρέος προς τους προγόνους μας, προς τον εαυτό μας και προς τις μελλοντικές γενιές.

Κύριε Αλεξάνδρου, έχετε «μεγαλώσει» πολλές γενιές μαθητών. Τι μπορείτε βάσιμα να υποσχεθείτε στη νέα γενιά της Θήβας;

Είναι αλήθεια πως συνεχίζω να αμείβομαι πλουσιοπάροχα με την εκτίμηση, τον σεβασμό και την αγάπη του συνόλου σχεδόν των μαθητών/τριών μου διαχρονικά. Αυτό σημαίνει πως κάτι καλό πήραν ή έχουν να θυμούνται από μένα. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ στα νέα παιδιά της πόλης και του Δήμου Θηβαίων είναι πως δεν θα διαψεύσω αυτήν τους την αγάπη (άπαξ δάσκαλος, αεί δάσκαλος) και πως θα κάνω ό,τι περνάει απ’ το χέρι μου για να τους εμπνεύσω αξίες, ιδανικά και θετικά πρότυπα ζωής, χρήσιμα για τους ίδιους και την κοινωνία.

Πείτε μας λίγα πράγματα, τα πιο σημαντικά, για εσάς.

Ως πρόσωπα οι γονείς μου, ο γιος μου, οι φίλοι μου, κάποιες ιστορικές προσωπικότητες, μυθιστορηματικοί ήρωες ή ήρωες της καθημερινής ζωής  έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες, ο έρωτας, η φιλία, η προσφυγική μου καταγωγή, η προσφορά προς τον συνάνθρωπο, η λατρεία μου για τα παιδιά και τη δουλειά του δασκάλου, το ποδόσφαιρο και η ΑΕΚ, το τάβλι, η παρέα και η συζήτηση, ο Καζαντζίδης με ακολουθούν σαν τη σκιά μου. Η αγάπη μου για τη ζωή, η απόλαυση κάθε στιγμής, ο σεβασμός για κάθε πλάσμα της δημιουργίας, η εμμονική μου προσήλωση σε πανανθρώπινες αξίες, και κυρίως ο αυτοσεβασμός και η αξιοπρέπεια, σε ακραίο συχνά βαθμό, συγκροτούν εν συντομία το πορτρέτο μου (με την επιφύλαξη της όποιας υποκειμενικότητάς μου), όπως εγώ βέβαια το αναγνωρίζω στον προσωπικό και κοινωνικό μου καθρέφτη.

newest oldest most voted
Γιάννης Ιωάννου
Guest
Γιάννης Ιωάννου

Ένοιωσα πολύ όμορφα διαβάζοντας την συνέντευξη.
Φίλε Δημήτρη σ’ ευχαριστώ για όσα μου έδωσες στην μικρή κοινή πορεία που είχαμε στο σχολείο.

Ροζαλια
Guest
Ροζαλια

Ομορφη συνέντευξη, θερμή και ενδιαφέρουσα
Με τόνο και ψυχή!