Μαρία Παπαλουκά: «Χωρίς να μηδενίζουμε, δημιουργούμε την επόμενη μέρα για το Κυριάκι»

Μαρία Παπαλουκά: «Χωρίς να μηδενίζουμε, δημιουργούμε την επόμενη μέρα για το Κυριάκι»

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

Η Μαρία Παπαλουκά είναι μια νέα γυναίκα, μορφωμένη, γλωσσομαθής, με εμπειρία στα βαθιά νερά της πολιτικής. Η Μαρία Παπαλουκά, αντίθετα απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς, επιλέγει να θέσει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές με τον τοπικό συνδυασμό «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Κυριακίου». Αυτό από μόνο του είναι αξιοσημείωτο, καθώς επικυρώνει έμπρακτα τον ευγενή στόχο της για επαναπατρισμό των νέων ανθρώπων στην όμορφη κωμόπολη του Δήμου Λεβαδέων. Κι ακόμη περισσότερο, που ο πολιτικός της λόγος αφήνει ελπίδες ότι ο στόχος της θα επιτευχθεί.

 

Κυρία Παπαλουκά, πείτε μας για την «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Κυριακίου» στην οποία συμμετέχετε.

Η ιδέα της δημιουργίας του συνδυασμού μας «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Κυριακίου» γεννήθηκε από την ανάγκη των Κυριακιωτών να βελτιωθούν  οι συνθήκες  της καθημερινότητας στο χωριό μας. Bρήκε θετική απόκριση από τους  συμπολίτες μας το αίτημα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για  ένα χωριό που θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό και τη μόνιμη εγκατάσταση των νέων στον τόπο μας.  Και η ιδέα «βρήκε την καλή της ώρα»,  ωρίμασε δηλαδή, με τη συμπλήρωση της δυνατής εντεκάδας της ομάδας μας, που αποτελείται από  «παίκτες» όλων των ηλικιών, με διαφορετική πολιτική ή επαγγελματική αφετηρία ο καθένας, όμως με προσήλωση στον κοινό στόχο:  το Κυριάκι και το καλύτερο μέλλον που αξίζει.

Ποιο είναι το κίνητρο για να θέσετε υποψηφιότητα;

Κατάγομαι από το Κυριάκι. Στο ευρύτερο κάλεσμα της  τοπικής κοινωνίας  για συστράτευση των δυνάμεών της, ώστε να αποτελέσει  το Κυριάκι  ένα φιλικό χωριό πρώτα για τους πολίτες του και ακολούθως  για τους επισκέπτες του, δεν μπορούσα να λείπω. Η οικογένειά μου άλλωστε σχεδόν ποτέ δεν απουσίαζε από τέτοια καλέσματα και έχει συνδέσει το όνομά της ιστορικά με τη διοίκηση του χωριού. Οι προπαππούδες μου, Χαράλαμπος Γκώνιας του Δημητρίου και Παπαλουκάς Λουκάς του Νικολάου, είχαν διατελέσει πρόεδροι της κοινότητάς μας.
Είμαι άρρηκτα δεμένη με τον μαγικό αυτόν τόπο.  Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα στους δρόμους του, ενώ έζησα αρκετό καιρό εδώ με την οικογένειά μου  γιατί ο πατέρας μου ήταν καθηγητής στο χωριό. Έτσι  ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς μου  βρίσκεται μόνιμα εδώ, στον τόπο αυτό, που τα χώματά του φιλοξενούν τον αγαπημένο μου πατέρα.

Ποια θα είναι η πρώτη σας ενέργεια όταν εκλεγείτε;

Η ομάδα μας όλο αυτόν τον καιρό μέσα από συναντήσεις με τους τοπικούς συλλόγους του Κυριακίου, αλλά και τους φορείς της περιοχής ευρύτερα,  κατέγραψε τα προβλήματα των συμπολιτών μας και επεδίωξε να βρει λύσεις εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές. Συνεπώς μέριμνά μας την επομένη των εκλογών θα είναι η έμπρακτη εφαρμογή των λύσεων στα προβλήματα αυτά.

Μπορώ ενδεικτικά να αναφέρω την απαίτηση όλων μας για ένα Κυριάκι καθαρό, φωταγωγημένο, με σύγχρονες αθλητικές δομές και ιδιαίτερα με τη λειτουργία κλειστού γυμναστηρίου για δραστηριότητες που θα δώσουν διεξόδους στη νεολαία μας και θα φορτίζουν τις «μπαταρίες» όλων μας, ώστε να μην έχουμε μια πεζή καθημερινότητα.

Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι το Κυριάκι δεν έχει αξιοποιήσει τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους του, όπως επίσης δεν έχει αξιοποιηθεί από την εκάστοτε δημοτική αρχή, ώστε να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματά του. Εσείς τι λέτε;

Είναι αλήθεια. Το Κυριάκι ήταν παλαιότερα μια κωμόπολη περίπου 4.000 κατοίκων που δεν της έλειπε τίποτα. Δυστυχώς, τα χρόνια που ακολούθησαν ο πληθυσμός του μειώθηκε αρκετά λόγω της αναγκαστικής απομάκρυνσης των νέων ανθρώπων προς ανεύρεση εργασίας. Και αυτός είναι ένας τομέας για τον οποίο θα παλέψουμε δυναμικά, ώστε όχι μόνο να μη φύγουν άλλα νέα άτομα, αλλά ει δυνατόν να επαναπατριστούν όσοι έχουν φύγει, δημιουργώντας υποδομές αλλά και θέσεις εργασίας.

Τώρα που (με τη μεγάλη μείωση του πληθυσμού) χαρακτηρίζεται πλέον ως  χωριό, μπορούμε να πούμε ότι είναι το πιο ευνοημένο από άποψη γεωγραφικής θέσης. Μια περιοχή δασική, με τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως το γνωστό και στους επισκέπτες οροπέδιο της Αρβανίτσας, αλλά και άλλες  που οι ντόπιοι ξέρουν καλά, όπως οι Φούσκες, το Μπαμπλούκι, η Τυφλόβρυση,η Αγία Παρασκευή, το Μεγαρίτι, η Γιαννιώτισσα, η Κλεισούρα…  Με παραλιακούς οικισμούς κόσμημα στον Αλμυρό (Ταρσός), στο Καριότι, στην Παναγιά την Καλαμιώτισσα, αλλά και στον Καραχάλιο και  στη Ζάλτσα. Ένα χωριό  κτισμένο στα ερείπια του αρχαίου Φλυγονίου με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, κατοικούμενο από «Αρβανίτες» με ελληνική ταυτότητα και συνείδηση και των οποίων το γλωσσικό ιδίωμα που επικράτησε βοήθησε στην ευώδοση των αγώνων από το 1821 μέχρι και τους μετέπειτα παγκόσμιους πολέμους, καθότι επρόκειτο για μια γλώσσα που οι άλλοι δεν καταλάβαιναν.

Όμως, παρόλα αυτά  τα πλεονεκτήματα, πέρα από το έργο της  διάνοιξης και της ασφαλτόστρωσης των οδικών αξόνων που το διασύνδεσαν με τα αστικά κέντρα, δεν έχει γίνει άλλο έργο υποδομής ούτε προβολής του, ενώ παρουσιάζει υψηλές προοπτικές εξέλιξης για τη  βελτίωση της ζωής των κατοίκων. Το Κυριάκι έπεσε θύμα των κρατικών  αγκυλώσεων. Πρώτα απ’ όλα, μέσα από τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις στον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης, τα τελευταία χρόνια η κοινότητα εκχώρησε αρμοδιότητές της στον Δήμο, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο κέντρο λήψης αποφάσεων να οδηγήσει τους τοπικούς αιρετούς στην αδράνεια – είχαν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα στη διοίκηση και στη λήψη αποφάσεων και ο Δήμος λόγω συσσώρευσης αρμοδιοτήτων τους  παραγκώνισε.  Σ’ αυτό ήρθε να προστεθεί κι ένας δεύτερος  λόγος που συνδέεται με την κεντρική εξουσία και τη δέσμευση πόρων, την ολοένα μειούμενη χρηματοδότηση και την έντονη παρεμβατικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση που την κατέστησε συνολικά μη ευέλικτη στη δραστηριοποίησή της.

Ετσι αυτό που χρειάζεται σήμερα το Κυριάκι είναι κυρίως το να υλοποιηθούν  τα έργα που έμειναν στα χαρτιά και να τεθεί σε προτεραιότητα η διενέργεια προκαταρκτικών μελετών για έργα που θα το καταστήσουν πρότυπο πράσινο και ενεργειακό χωριό.

Ποια θα κατονομάζατε ως τα σημαντικότερα προβλήματα του Κυριακίου; Πείτε μας με συντομία ποιες λύσεις προτείνει ο συνδυασμός σας.

Στην καθημερινότητα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί ο σκουπιδότοπος στον χώρο του γηπέδου, που είναι σοβαρή εστία μόλυνσης , οπότε και προτείνουμε την αστική ανάπλαση της δημοτικής ενότητάς μας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Παράλληλα,  επιζητούμε τη βελτίωση του συστήματος της συγκομιδής των απορριμμάτων και σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ, με την περιφερειακή αρχή. Το υψηλό κόστος του νερού, όπως και η ποιότητά του, επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τη ζωή των συμπολιτών μας,  γι’ αυτό και προτείνουμε τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης μέσω της συγκέντρωσης των υδάτων από τις πηγές του χωριού με τεχνικά έργα που θα ωφελήσουν τον τόπο μας. Εντονο πρόβλημα κατά τους  χειμερινούς μήνες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, αποτελεί η θέρμανση, γι’ αυτό και προτείνουμε την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών μέσω προγραμμάτων εφαρμογής και δημιουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας. Είναι σημαντικό επίσης να δώσουμε ζωή στο χωριό μας  προάγοντας το αθλητικό πνεύμα και εξασφαλίζοντας δυνατότητες  για  δραστηριότητες με τη διεκδίκηση περισσότερων χώρων για αθλητικές εγκαταστάσεις και με την έμπρακτη στήριξη στους ενεργούς συλλόγους, όπως και την επανενεργοποίηση των ανενεργών.

Το σοβαρότατο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή  την περίοδο το Κυριάκι αφορά στην παραλία του Αλμυρού (Ταρσός) και στις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή.  Κατακρίνουμε την αδράνεια των εμπλεκομένων, στηρίζουμε στο μέτρο του δυνατού τους τοπικούς συλλόγους και  τις επιτροπές αγώνα που συστάθηκαν και προτάσσοντας τη λογική, όχι τον μηδενισμό, αλλά και το νόμιμο και το ηθικό, επικοινωνούμε ως λύση τη μετεγκατάσταση αυτών των δομών σε συνέργεια με την ιδιωτική επιχείρηση, σύμφωνα και με την αρχική εκπονηθείσα μελέτη, τηρώντας το γράμμα του νόμου και προασπίζοντας τα συμφέροντα του τόπου μας.

Κυρία Παπαλουκά, είστε γνωστό πολιτικό στέλεχος με θητεία σε υψηλές θέσεις. Πιστεύετε ότι θα προσφέρετε περισσότερα από τη θέση της τοπικής συμβούλου; Και οι φιλοδοξίες σταματούν εδώ;

Τα προβλήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων είναι κοινά και απέκτησαν τέτοια διάσταση που απαιτείται η δραστηριοποίηση όλων μας για την αντιμετώπισή τους. Η υποψηφιότητά μου δεν προάγει τη μορφή του κομματισμού που πνίγει την τοπική αυτοδιοίκηση. Η εγκατάλειψή του όμως δεν σημαίνει την απολιτικοποίησή  μου. Πολλά  στελέχη του ιδεολογικού μου χώρου, όπως κι εγώ, δεν κατερχόμαστε υποψήφιοι γιατί επιδιώκουμε την καταγραφή ποσοστών αποδοχής  των κομματικών στελεχών – πράγμα ανώφελο στην κρίση αυτή που διανύουμε. Δεν υπάρχει χρωματισμός στα κοινά προβλήματα,  μόνο κοινή λογική. Αντίθετα, επιθυμούμε ναενισχύσουμε με την παρουσία μας  τη σύνθεση διαφορετικών  δυνάμεων για την καλύτερη  θεσμική λειτουργία των κοινοτήτων, των δήμων, των περιφερειών.

Τι μπορείτε να υποσχεθείτε στους συγχωριανούς σας, εφόσον σας τιμήσουν με την ψήφο τους;

Οι υποσχέσεις πιστεύω ανήκουν στα απολιθώματα του χτες.  Η εκλογή μου δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Στην περίπτωση όμως αυτή, θα επιδιώξω την ομόνοια και τη συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας. Δεσμεύομαι όμως για την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της σχετικής ανεξαρτησίας  από την κεντρική διοίκηση των δήμων στη λήψη των αποφάσεων που παρέχει ο Κλεισθένης στις κοινότητες. Δεσμεύομαι ακόμα για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας μας μέσω της διεκδίκησης του συνόλου της κρατικής επιχορήγησης που δικαιούμαστε, επιχειρώντας και τη θωράκιση της πληθυσμιακής μας οροφής, ώστε να το πετύχουμε αυτό. Τέλος, δεσμεύομαι  για την εξασφάλιση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσα από εξωστρεφείς συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις ως πρόσθετα των δημόσιων πόρων, αλλά  και  για την ανάπτυξη πολιτικής κινήτρων για δωρεές και επιχορηγήσεις.

Όλα αυτά με διαφάνεια και ηλεκτρονική ενημέρωση και όχι με σκοπιμότητες. Με έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές και την απευθείας λογοδότηση στην κοινωνία μας. Δεν χρειάζεται το Κυριάκι μήτε άλλους μαυρογιαλούρους μήτε άλλους μαυροκορδάτους. Χωρίς να μηδενίζουμε συνεχίζουμε, βελτιώνουμε και δημιουργούμε.

 

Εχετε κάποιο δικό σας σχέδιο, ένα όραμα για το Κυριάκι το οποίο θα επιδιώξετε να υλοποιήσετε, αν εκλεγείτε; 

Το δικό μου σχέδιο είναι η αποσύνδεση του οράματος από τις ψευδαισθήσεις (και την επακόλουθη απαισιοδοξία που σχετίζεται με τη μη εκπλήρωση των προσδοκιών) και ταυτόχρονα η σύνδεσή του με τον ρεαλισμό των αριθμών και την προτίμηση στην ελπίδα που στηρίζεται στη δικαιοσύνη, ώστε η πολιτεία του Κυριακίου να ανθίσει και να είναι  υπαρκτός παράδεισος. Αυτό είναι κατορθωτό. Γιατί έχει σύμμαχο τον διαρκή προγραμματισμό  και  την επιμέλεια. Έτσι όραμά μου είναι η πλουταρχική διατύπωση: «εμείς που ζούμε σε μικρή πόλη πρέπει να την αγαπάμε για να μη γίνει μικρότερη, λιγότερο γνωστή, λιγότερο ένδοξη, λιγότερο σεβαστή».

Πείτε μας λίγα πράγματα, τα πιο σημαντικά, για εσάς.

Είμαι 26 ετών. Τελειόφοιτη του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ με ειδίκευση στο μάρκετινγκ και έχω εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Μιλώ αγγλικά  και γαλλικά. Εχω ασχοληθεί ενεργά με την εκπαίδευση και τις δραστηριότητες για παιδιά και ενηλίκους σε συνεργασία με το ΙΣΝ, έχοντας λάβει σχετικές διακρίσεις.

 

newest oldest most voted
Χηνα Ασημίνα
Guest
Χηνα Ασημίνα

Συγχαρητήρια Μαρία εύχομαι ότι καλύτερο για εσένα και τον αγώνα για το χωριό σου… Η Μαρια εκτός από όλα τα παραπάνω είναι καλό κορίτσι καλή φίλη. Πάντοτε αυθεντική. Με αγάπη και εκτίμηση. Χήνα Ασημίνα.