Δημήτρης Σπυρίδου: “Στην πολιτική δεν πρέπει να σκέφτεσαι τι μπορείς να πάρεις, αλλά μόνο τι μπορείς να δώσεις”

Δημήτρης Σπυρίδου: “Στην πολιτική δεν πρέπει να σκέφτεσαι τι μπορείς να πάρεις, αλλά μόνο τι μπορείς να δώσεις”

- in Βοιωτία, Δημήτρης Λάμπρου, Λιβαδειά, Πρόσωπα - Εκλογές 2019, Πρώτη σελίδα
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δημήτρης Σπυρίδου: “Στην πολιτική δεν πρέπει να σκέφτεσαι τι μπορείς να πάρεις, αλλά μόνο τι μπορείς να δώσεις”

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

Ενας νεαρός φοιτητής της Νομικής, ο Δημήτρης Σπυρίδου, θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον Δήμο Λεβαδέων στις εκλογές της 26ης Μαΐου με τον συνδυασμό “Δυναμική Αυτοδιοικητική Συνεργασία” της Γιώτας Πούλου. Σε μια εποχή που το αίτημα για νέα πρόσωπα στην πολιτική είναι διάχυτο, ο Δημήτρης αποδεικνύει ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν πολλά και ενδιαφέροντα να πουν.

Πρώτη φορά πολιτεύεστε. Τι σας ώθησε σε αυτή την υποψηφιότητα;

Η πραγματικότητα είναι ότι προτού επιλέξω να πολιτευθώ εδώ, στη Λιβαδειά, είχα έντονη δράση και σε σχολικό αλλά και σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αισθάνθηκα, λοιπόν, ότι είμαι έτοιμος να κάνω το επόμενο βήμα σε μια διαδρομή πιο σύνθετη, αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά συνάμα πιο όμορφη και φέρουσα τεράστια ηθική ικανοποίηση. Η συμμετοχή μου, λοιπόν, στις εκλογές προκλήθηκε κατά κάποιον τρόπο από ένα βαθύ αίσθημα υποχρέωσης απέναντι στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, οι εκλογές της αυτοδιοίκησης είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για άμεση επαφή με τον τόπο και τους ανθρώπους, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο χαμένος σύνδεσμος μεταξύ του πολίτη και του πολιτευόμενου και να αμβλυνθεί το πρόβλημα της κρίσης εκπροσώπησης, η οποία έχει αποξενώσει τους πολίτες από τη διοίκηση. Με μια φράση θα έλεγα “Στην πολιτική δεν πρέπει να σκέφτεσαι τι μπορείς να πάρεις, αλλά μόνο τι μπορείς να δώσεις”.

Γιατί με την κυρία Πούλου;

Γιατί με την Γιώτα; Συμμετέχω σε αυτήν την αναμέτρηση στο πλευρό της Γιώτας, γιατί πρώτα απ’ όλα συμφωνούμε σε επίπεδο απόψεων, προγράμματος και πολιτικής πλατφόρμας. Θεωρώ, συνεπώς, πως ως δήμαρχος έχει παράξει πολυεπίπεδο έργο με όραμα την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής στην πόλη – και όχι μόνο. Το όραμά της για την Λιβαδειά είναι σύγχρονο και ευρωπαϊκό. Είναι το όραμα για μια Λιβαδειά η οποία θα κοιτάζει μπροστά και θα συγκρίνει τον εαυτό της με πόλεις της Ευρώπης, αλλά και με επιτυχημένες πόλεις της Ελλάδος. Με έμφαση στην αστική ανάπτυξη, την επί του πρακτέου αποκέντρωση και τη διαμόρφωση μιας πόλης φιλικής και φιλόξενης πρώτα για τους κατοίκους και μετά για τους επισκέπτες, προχωρά με πίστη στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Για να μη μακρηγορώ, υπάρχει και μια άυλη και αθέατη πλευρά του έργου της. Με την υποψηφιότητα και τη νίκη της στις προηγούμενες εκλογές ενέπνευσε πολλές γυναίκες σε όλη τη Στερεά Ελλάδα να βγουν μπροστά και να χειραφετηθούν πολιτικά, κάνοντας έτσι ένα βήμα προς μια ανοιχτή και ίση κοινωνία. Τέλος, είναι τιμή μου να συμμετέχω στις εκλογές στο πλάι ενός ανθρώπου που χαρακτηρίζεται από το ήθος και την όρεξή του για δουλειά και πρόοδο.

Πώς θα συνδυάσετε σπουδές και δημοτικό συμβούλιο;

Μια πολύ καλή ερώτηση! Σκέφτομαι ότι μπορώ όχι μόνο να συνδυάσω τις σπουδές με τα καθήκοντα του δημοτικού συμβούλου, αλλά πολύ περισσότερο να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις του αντικειμένου μου προς όφελος του Δήμου μας έχοντας άμεση επαφή με το πρακτικό σκέλος της νομικής επιστήμης και του δημοσίου δικαίου, με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ και στο μέλλον. Όσον αφορά τον χρόνο, έχω να δηλώσω πως όλα γίνονται, αρκεί να υπάρχει βούληση και όρεξη για δουλειά. Και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχει πλεόνασμα και των δύο!

Τι θα έχετε ολοκληρώσει οπωσδήποτε μετά το τέλος της τετραετίας;

Θα σκίσω τα μνημόνια! Αστειεύομαι προφανώς! Πρώτη μου προτεραιότητα είναι να βρω σε συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα τον τομέα εκείνο από τον οποίο θα μπορέσω να προσφέρω περισσότερο στην πόλη. Έτσι, θα  θέσω τις βάσεις για την παραγωγή ουσιαστικού έργου. Δεν με ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία και γι’ αυτό είναι αρκετά δύσκολο να ορίσω κάτι συγκεκριμένο που θα πράξω την πρώτη μέρα μετά την εκλογή μου, γνωρίζοντας μάλιστα ότι η δημόσια διοίκηση είναι βραδυκίνητη και οποιαδήποτε πράξη χρειάζεται μήνες ή και χρόνια για να αποδώσει αποτελέσματα. Θα περιοριστώ, επομένως, στο να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου για την εμπιστοσύνη τους και να θέσω τα θεμέλια της μετέπειτα δουλειάς μου προς όφελος της κοινωνίας και των πολλών.

Εχετε κάποιο ειδικό σχέδιο για τη Λιβαδειά, κάποιο δικό σας όραμα που θα προωθήσετε;

Είναι πολλά αυτά που θα ήθελα να κάνω. Βασικό μου όραμα είναι η αναβάθμιση της ζώνης της Έρκυνας για να αποκτήσει η Λιβαδειά την παραποτάμια ζώνη που της αξίζει. Ένα τέτοιο έργο προϋποθέτει μεγάλες προσπάθειες γείωσης στην κοινωνία και συνεργασία με τους πολίτες και τους τοπικούς παράγοντες. Η πρόκληση που ανορθώνεται μπροστά μας, ωστόσο, απαιτεί δράση σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο. Για να αποκτήσει επιτέλους η Λιβαδειά την ταυτότητα της παραποτάμιας πόλης, με την Έρκυνα στο προσκήνιο και όχι κρυμμένη πίσω από μουντούς τοίχους και πολυκατοικίες. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε κάτι που θεωρώ εξίσου σημαντικό. Ο δημοτικός σύμβουλος, ως εκπρόσωπος των δημοτών, συμβάλλει κατά κάποιον τρόπο στον δημόσιο διάλογο ο οποίος διαμορφώνει συνειδήσεις. Συνεπώς, ως αιρετός θεωρώ ύψιστο καθήκον μέσα από τους λόγους αλλά και τα έργα μου να προωθώ τον πολιτικό πολιτισμό, το ήθος και την εντιμότητα. Επομένως, στην ερώτηση τι θα ήθελα να έχω κάνει με το πέρας της τετραετίας, η απάντηση πέρα από το απτό έργο της αναβάθμισης της πόλης είναι η εξής: Να έχω συμβάλει στην αναβάθμιση του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου και να έχω εμπνεύσει έστω και έναν συμπολίτη μας να ασχοληθεί με τα κοινά. Το βασικό μου όραμα είναι να καταφέρουμε να οργανώσουμε στη Λιβαδειά λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς. Οι συνελεύσεις αυτές μπορούν να γίνουν η βάση για την ενεργοποίηση των δημοτών με όρους άμεσης δημοκρατίας δίνοντας ιδέες, λύσεις και αποφάσεις από τους δημότες για τους δημότες. Για να οργανωθούν, όμως, λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς δεν χρειάζονται μόνο πρόσωπα με πάθος και όρεξη για τα κοινά, αλλά και θεσμικοί παράγοντες με τη διάθεση να στηρίξουν αυτούς τους θεσμούς και αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι, αν έχω κάποιο προσωπικό όνειρο, είναι η Λιβαδειά να αποκτήσει και να λειτουργήσει τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας που θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο ”Κλεισθένη”, ώστε η κοινωνία της Λιβαδειάς να γίνει πιο δυναμική, ενεργή και οι αποφάσεις να είναι συμμετοχικές, προϊόν παραγωγικού διαλόγου και σύνθεσης – και όχι σε λογική απάθειας και ανάθεσης στους αιρετούς.

Πείτε μας μερικά πράγματα για εσάς, τα πιο σημαντικά.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Είμαι φοιτητής στο 3ο έτος της Νομικής Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα εργάζομαι part-time στην εστίαση. Παράλληλα με το πανεπιστήμιο ασχολούμαι συστηματικά με τον αθλητισμό, καθώς συμμετέχω σε διάφορες ερασιτεχνικές διοργανώσεις. Επίσης θα έλεγα πως αγαπώ τη θάλασσα και τις υποβρύχιες δραστηριότητες, στις οποίες αφιερώνω αρκετές ώρες την εβδομάδα. Προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος που ζει και αναπνέει στην κοινωνία, αν και πολλές φορές εκτιμώ την ηρεμία και τη γαλήνη του σπιτιού. Αν θα έπρεπε να με χαρακτηρίσω με λίγες κουβέντες, θα με αποκαλούσα άνθρωπο με μεράκι, όραμα και αγάπη για τον άνθρωπο. Βέβαια, οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν όλα αυτά είναι οι συνάνθρωποί μας και όχι τόσο εγώ. Και ακριβώς γι’ αυτό θέτω μετά χαράς εαυτόν στην κρίση και την εκτίμησή τους.