Τελευταία Νέα

Ήρθε η μεγάλη ημέρα. Σήμερα, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στις 18.00, ξεκινά μία μεγάλη γιορτή: η ανοιχτή εκδήλωση παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) προς την ελληνική κοινωνία, η οποία θα συνοδευτεί από ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ πρόκειται να φιλοξενήσει αναπάντεχες καλλιτεχνικές συναντήσεις σε ένα πρόγραμμα-έκπληξη, ενώ αποσπάσματα του προγράμματος θα αποκαλυφθούν σε επιπλέον σημεία του ΚΠΙΣΝ, προσκαλώντας τους επισκέπτες να γίνουν μέρος της γιορτής. Τη σκηνοθετική επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει ο Θωμάς Μοσχόπουλος.

Πριν την έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης του έργου. Ολόκληρη η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά σε οθόνες στην Αγορά, στον Πύργο Βιβλίων και στον Φάρο.

Πέρα, όμως από την εκδήλωση παράδοσης, έρχεται και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και το ΚΠΙΣΝ γιορτάζει το πρώτο του καρναβάλι και τα πρώτα του Κούλουμα μέσα από μία σειρά δράσεων που θα ενθουσιάσουν όλη την οικογένεια. Ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζει το αποκριάτικο πάρτι της Κυριακής, εργαστήρια face painting και κατασκευής μάσκας, συναυλίες, καθώς και η κατασκευή, αλλά και το πέταγμα του χαρταετού. Ας δούμε το πρόγραμμα αναλυτικά:

Εκδηλώσεις για τις Απόκριες

Ελεύθερη δημιουργική απασχόληση – Απόκριες, Παρασκευή 24/2, Σάββατο 25/2 & Κυριακή 26/2, 17.00-20.00, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ
: Το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, η φαντασία μας παίζει με τα χρώματα, για να μεταμορφώσει τη μάσκα μας και μαζί με αυτήν κι εμάς. Παιδιά όλων των ηλικιών εξερευνούν και αποτυπώνουν αποκριάτικα ζωγραφικά σχήματα, χρώματα και μορφές σε ένα εργαστήριο ελεύθερης δημιουργικής απασχόλησης. Έως 30 συμμετοχές ανά 30 λεπτά.

Σχήματα και χρώματα στον ουρανό, Κυριακή 26/2, 11.30-13.30, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ
Ήρθε η ώρα ο ουρανός να γεμίσει χρώματα και σχήματα… Γι’ αυτό κι εμείς είμαστε έτοιμοι στο εργαστήριο χαρταετού να φτιάξουμε ιπτάμενες κατασκευές που θα χορεύουν στον αέρα! Άλλες με ουρές, άλλες με φτερά, άλλες με κορδέλες και σχοινιά, θα περιμένουν να στολιστούν, να πετάξουν και να ξεσηκώσουν μικρούς και μεγάλους σε ένα γιορτινό πολύχρωμο παιχνίδι χαράς. Οι συμμετέχοντες φιλοτεχνούν ο καθένας τον δικό του διακοσμητικό χαρταετό, ενώ στη συνέχεια δημιουργούν συλλογικά τρεις μεγάλους χαρταετούς, στα χρώματα του ΚΠΙΣΝ. Για παιδιά 6-11 ετών, έως 25 άτομα.

Αποκριάτικο Πάρτι, Κυριακή 26/2, 11.00-18.00, ΞΕΦΩΤΟ
Στο ΚΠΙΣΝ γιορτάζουμε το πρώτο μας καρναβάλι και σας προσκαλούμε σε ένα άκρως αποκριάτικο πάρτυ στο Ξέφωτο! Την εορταστική ατμόσφαιρα θα συμπληρώσουν live σχήματα, ορχήστρα κρουστών, DJ set με τον Palov, καθώς και εργαστήρια face painting και κατασκευής μάσκας για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι:

Βloco Swingueira
To Βloco Swingueira είναι ένα μουσικό σύνολο κρουστών, που παίζει και χορεύει στους ρυθμούς της samba reggae από την Bahia της Βραζιλίας. Ο δυναμικός ήχος από διαφορετικούς τύπους κρουστών μαζί με τις εντυπωσιακές χορογραφίες δημιουργούν μια πρωτόγνωρη οπτικοακουστική εμπειρία. Από την ίδρυσή του το 2014, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 φεστιβάλ και συναυλίες, όπως το Φεστιβάλ Ελαιώνα, το Καρναβάλι της Πάτρας, το Καρναβάλι Μεταξουργείου, το Φεστιβάλ Circus Days, ο Μαραθώνιος της Αθήνας κ.ά.

Palov
Ο Palov είχε την πρώτη του επαφή με τα decks το 1988. Παράλληλα, το 2006 μαζί με τον Blend Mishkin, σχημάτισαν τους Palov&Mishkin, κυκλοφορώντας τη συλλογή Backaslam extravaganza και το άλμπουμ Think Twice. Αυτήν την εποχή συνεργάζεται με τον μουσικό Άγγελο Αγγελίδη, με τον οποίο έχουν ολοκληρώσει τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο He hecho mucho por ti, που αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος. Επίσης, διατηρεί με τον Panama Cardoon την Carnibal recordings, όπου το υλικό της διατίθεται αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή. Ως DJ εμφανίζεται σε διάφορους χώρους στην Ελλάδα και εξωτερικό, αναμειγνύοντας ήχους και μουσικές από όλο τον κόσμο και διαφορετικά είδη μουσικής, όπως latin, cumbia, afro, jazz, funk, hip hop, reggae, dub and bass.

Patatatiti
Οι Patatatiti είναι ένα καινούργιο σχήμα επηρεασμένο από τις παραδοσιακές μουσικές της Λατινικής Αμερικής. Παίζοντας cumbia από την Κολομβία και τον Παναμά, guajira, salsa και προσθέτοντας το δικό τους χρώμα, παρουσιάζουν ένα χορευτικό και εξωστρεφές live. Μετά από έναν χρόνο συναυλιών ανά την Ελλάδα, οι Patatatiti έχουν ξεκινήσει την πρώτη τους προσωπική δουλειά μέρος της οποίας και παρουσιάζουν.

Εκδηλώσεις Καθαράς Δευτέρας

Δευτέρα 27.02. 2017, από τις 11.00
Καθώς η Αποκριά μας αποχαιρετά, η περίοδος της Σαρακοστής ξεκινά! Φέτος, την Καθαρά Δευτέρα, ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τα Κούλουμα, σε ένα παραδοσιακό γλέντι με νηστίσιμους μεζέδες και φυσικά, το καθιερωμένο πέταγμα του αετού.

Εργαστήρι Κατασκευής Χαρταετού για Παιδιά, 11.00-14.00, ΝΟΤΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Για εσάς όμως που δεν έχετε μαζί σας χαρταετό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Στα Νότια Μονοπάτια θα διοργανωθεί εργαστήρι (11.00-14.00), όπου, υπό την καθοδήγηση του διακοσμητή Ηλία Καραντωνίου, γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τον δικό τους χαρταετό. To εργαστήρι θα έχει συνεχόμενη ροή και θα κατασκευάζονται 20 χαρταετοί ανά 30′.

Το μόνο που χρειάζεται να φέρετε εσείς, είναι τη διάθεση να πετάξετε ψηλά!

Ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο ΚΠΙΣΝ, 13.00, ΞΕΦΩΤΟ
Την πολύχρωμη ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουν οι χαρταετοί, θα πλαισιώσει το εξαμελές μουσικό σχήμα του Μάνου Αχαλινωτόπουλου, που θα παρουσιάσει ένα παραδοσιακό χορευτικό ρεπερτόριο από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με έμφαση σε τραγούδια και σκοπούς της Αποκριάς.

Χρήστος Τσαπακίδης

http://www.protothema.gr/city-stories/article/656825/apokries-kai-koulouma-sto-kedro-politismou/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο