Τελευταία Νέα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος “Ο Σύντομος Χειμώνας της Ληστοκρατίας” στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου Πορθμός. Η συντονίστρια Κατερίνα Γιαμά πριν δώσει τον λόγο στους ομιλητές σημείωσε ότι  αγάπησε το βιβλίο που συνομιλεί με την επικαιρότητα σε ζητήματα όπως υα ΜΜΕ, η ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ελλάδας, το παντοδύναμο Σύστημα και ο ανατροπέας έρωτας ο οποίος μετασχηματίζει τον ζόφο σε ζωή και δίνει στο μυθιστόρημα ένα απρόσμενο τέλος.

Πρώτος ο Δήμαρχος Χαλκίδας Χρήστος Παγώνης, αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς παρισταμένους άνοιξε τη συζήτηση για τον «Σύντομο Χειμώνα της Ληστοκρατίας». Τόνισε ότι με την ανάγνωση του βιβλίου ενισχύθηκε η πεποίθησή του πως η επανάσταση του ’21 δεν απελευθέρωσε ουσιαστικά την Ελλάδα, που παρέμεινε για πολλά χρόνια έρμαιο των γεωπολιτικών συγκρούσεων, των υπαγορευμένων από την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, παραλληλίζοντας εύστοχα τα μέσα του 19ου αιώνα με την εποχή μας, όπου και πάλι διαπιστώνεται μια ευθεία ανάμειξη του διεθνούς παράγοντα στα ελληνικά πράγματα. Ο κ. Παγώνης στη συνέχεια συνεχάρη τον συγγραφέα Δημήτρη Λάμπρου, δηλώνοντας ότι με το ιστορικό του μυθιστόρημα καταφέρνει να ταξιδέψει τον αναγνώστη σε ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας της Χαλκίδας και της Ελλάδας στα μέσα του 19ου αιώνα.

 

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου μιλώντας στη συνέχεια για τον «Σύντομο Χειμώνα της Ληστοκρατίας» επισήμανε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μυθιστόρημα, καθώς ο συγγραφέας του έχει πετύχει τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στην ιστορική πραγματικότητα και τη μυθοπλασία. Οι εναλλαγές των εικόνων, η σκηνοθεσία των δρωμένων, αλλά και η αρμονική ζεύξη και αλληλοδιαδοχή της αφήγησης που προωθεί την εξέλιξη της ιστορίας με την εσωτερική δράση και την καταγραφή ενός ιδεολογικού, κοινωνικού και φιλοσοφικού στοχασμού προσδίδουν μια λογοτεχνικότητα και μια συναρπαστική ροή -με τις κορυφώσεις και τις «ανάσες» της- που διατηρούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα.
Η Γιώτα Πούλου δεν παρέλειψε να διαβάσει το αγαπημένο της απόσπασμα, που ήταν –τι άλλο;- η περιγραφή της Λιβαδειάς του 1855-1856 και σημείωσε πως «Ο Σύντομος Χειμώνας της Ληστοκρατίας» θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας ποιοτικής κινηματογραφικής παραγωγής ιστορικού-φιλοσοφικού περιεχομένου.

 

 

Ο καθηγητής της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης ανέλυσε –με πολλά γράμματα και αριθμούς-  το φαινόμενο της ληστείας και στάθηκε στα πιο χαρακτηριστικά σημεία του βιβλίου, σε αυτά που αποτελούν αφετηρία για έναν φιλοσοφικό και υπαρξιακό διάλογο. Υποστήριξε την ανάγκη διάδοσης του εξαιρετικού, όπως το χαρακτήρισε, ιστορικού μυθιστορήματος «Ο Σύντομος Χειμώνας της Ληστοκρατίας» στους θεσμούς, στα πανεπιστήμια και γενικά στη δημόσια σφαίρα, αν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να αναζητήσει και να αντικρίσει το σκληρό πρόσωπό της. Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του Γιάννη Πανούση.

https://youtu.be/YItOs7eCkNc

 

Ο συγγραφέας και πρόεδρος του συλλόγου «Οι Φίλοι Γιάννη Σκαρίμπα» συνέδεσε τον μεγάλο λογοτέχνη, που στην αυτοβιογραφία του αναφέρει ότι κατάγεται από κλέφτες και Σουλιώτες, με το κοινωνικό περιβάλλον που αρθρώνει και αρθρώνεται στο έργο και διέτρεξε τα ληστρικά πάθη της Εύβοιας στα μέσα του 19ου αιώνα με ενάργεια και αρτιότητα – μεταξύ αυτών και τα περιστατικά που αναφέρονται στον Σύντομο Χειμώνα της Ληστοκρατίας. Σύμφωνα με τον κύριο Μπαϊρακτάρη, ο Δημήτρης Λάμπρου κατάφερε να αναπλάσει με μαεστρία την ατμόσφαιρα της εποχής και με ανεπιτήδευτη λογοτεχνικότητα να φωτίσει την ψυχική ένταση και τις δραματικές συγκρούσεις ηρώων που κουβαλούσαν στις πλάτες τους όχι μόνο την ιστορία μιας οικογένειας ή την κοινωνική επιβολή μιας αντρειοσύνης, αλλά ένα έθνος σε αναβρασμό, ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον και τους πόθους και τις επιδιώξεις μιας φιλόδοξης αλλά παραδοσιακής στα ήθη αγροτικής κοινωνίας.

Η εμπεριστατωμένη κριτική του κυρίου Μπαϊρακτάρη για τον Σύντομο Χειμώνα της Ληστοκρατίας έκλεισε τον κύκλο των εισηγήσεων με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο και έτσι ο συγγραφέας Δημήτρης Λάμπρου συγκινημένος δεν είχε περισσότερα να πει παρά για το χαλκιδαϊκό τμήμα της οικογένειας Βουδούρη που διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας και για το φόντο που εν πολλοίς επικαθορίζει τη δράση στον Σύντομο Χειμώνα της Ληστοκρατίας: τον Κριμαϊκό πόλεμο.

Στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε ήταν φυσικό να τεθεί το θέμα του αν οι λήσταρχοι υπήρξαν άγιοι ή δαίμονες. Το ίδιο φυσικό ήταν το ερώτημα να μείνει μετέωρο…

(Ολόκληρη η εκδήλωση θα δημοσιευθεί όταν περαιωθεί η επεξεργασία του υλικού).

01-img_0385 02-img_0388 04-img_0397 05-img_0398 06-img_0401 07-img_0402 08-img_0408-3 09-img_0409 10-img_0416 11-img_0417 12-img_0422 13-img_0428 14-img_0429 15-img_0433 16-img_0438 17-img_0448 18-img_0454 19-img_0455img_0439img_0386-2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο