Τελευταία Νέα

Του Πανίκου Παναγιώτου

Υποκρισία και ψέματα, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και προσωπικές επιθέσεις, ηλεκτρονικές υποκλοπές και κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη, παρεμβάσεις από WikiLeaks και FBI, ισχυρισμοί για στημένες εκλογές και απειλές για μη αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος έβαλαν τη σφραγίδα τους στην προεκλογική περίοδο. Σήμερα Τρίτη, οι Αμερικανοί θα εκλέξουν τον 45ο πρόεδρο της χώρας τους, αλλά η επομένη των εκλογών ενδέχεται να επιφυλάξει μεγάλες εκπλήξεις και περιπέτειες. Η Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζει ότι ο αντίπαλός της «είναι ρατσιστής, μισογύνης και επικίνδυνος να κρατά τους κωδικούς για τα πυρηνικά», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος «ψεύτρα, διεφθαρμένη» και ότι «ενσαρκώνει το σκοτεινό παρελθόν της Αμερικής». Ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, μπορεί το μεγάλο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό να μην χτιστεί ποτέ, αλλά φαίνεται πως ήδη έχει ανεγερθεί ένα τεράστιο τείχος ανάμεσα στους Αμερικανούς πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων δεν εμπιστεύεται τους δυο υποψηφίους, θεωρώντας τους ανειλικρινείς. Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη.

Οι αλληλοκατηγορίες που εκτόξευσαν είναι βαριές. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι όποιος κι αν είναι ο νικητής θα δεχθεί λυσσαλέο πόλεμο σε όλα τα επίπεδα: λαϊκό, νομοθετικό και δικαστικό. Σε περίπτωση εκλογής του Τραμπ αναμένεται να υπάρξουν ταρακουνήματα στη Γουόλ Στριτ και στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν φυσικά βαδίσει με βάση τις προεκλογικές διακηρύξεις του. Μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε να ακυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές και τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τραμπ θεωρείται «απρόβλεπτος» και η Κλίντον «διεφθαρμένη». Ανάμεσα σε «δυο κακά» οι Αμερικανοί αναζητούν το λιγότερο κακό, όπως το ερμηνεύει ο καθένας.

Κάποιοι λένε ότι θα ψηφίσουν Τραμπ επειδή δεν ανήκει στο κατεστημένο της Ουάσιγκτον, ενώ άλλοι που θα ψηφίσουν Κλίντον υποστηρίζουν ότι, παρά τα σφάλματα και τις ατέλειές της, είναι μια έμπειρη πολιτικός που εμπνέει σταθερότητα. Υπάρχουν βέβαια πολλοί που δεν επιλέγουν κανέναν από τους δυο, λέγοντας με νόημα: «Αποχαιρέτα την Αμερική που ήξερες».

*Ο Πανίκος Παναγιώτου είναι ανταποκριτής του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ στη Νέα Υόρκη

Πηγή: Αποχαιρέτα την Αμερική που ήξερες: Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη, η αντιπαράθεση λυσσαλέα http://mignatiou.com/2016/11/apochereta-tin-ameriki-pou-ixeres-i-chora-ine-vathia-dichasmeni-i-antiparathesi-lissalea/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο