Τελευταία Νέα

unnamedΓράφει η Τζόρτζια Π. – Χίνταλ

 

Όλοι λίγο σε πολύ όταν ακούμε τη λέξη δημοκρατία, έχουμε μια συγκεκριμένη ιδέα για το τί εξασφαλίζει αυτό το πολιτικό καθεστώς που θεωρείται ως το μοναδικό  που εγγυάται την ευημερία του λαού, ο οποίος αποτελεί τον εντολέα της εκάστοτε δημοκρατικής κυβέρνησης.

 

Τα μοντέλα ωστόσο της δημοκρατίας, που έχουν υπάρξει στο παρελθόν και αυτών που υπάρχουν ακόμη, είναι πολλά και διαφορετικά. Διαφέρουν ως προς τις διαδικασίες, τα εκλογικά συστήματα, την αμεσότητα και φυσικά τα αποτελέσματα.

 

Ο Peter Kurrild-Klitgaard, Διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στο άθρο του για την εφημερίδα Debat με τίτλο Δημοκρατική Σοφία, τονίζει πως υπάρχει ανάγκη για εναλλακτική μορφή δημοκρατίας, σε μια εποχή που οι Δανοί ψηφοφόροι έχουν τοποθετήσει στο κοινοβούλιο τους 9 κόμματα (από τα οποία κανένα δεν υποστηρίζεται περισσότερο από ένα τέταρτο) και μια πολύ αδύναμη κυβέρνηση( με μόλις ένα πέμπτο των εδρών του κοινοβουλίου). Οι πολιτικοί, πολύ νέοι άνθρωποι με δίχως εμπειρία ή όραμα, επιλέγουν την πολιτική ως καριέρα ζωής. Διεξάγουν δημοψηφίσματα με ασαφή ερωτήματα και στη συνέχεια κατηγορούν τους ψηφοφόρους πως έκαναν λανθασμένη επιλογή. Η αναξιοπιστία των πολιτικών σημειώνει νέο ρεκόρ σχεδόν κάθε χρόνο.

 

Ο Peter Kurrild ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ. και αναβιώνει την πρώτη δημοκρατία του κόσμου.

Μιλάει για την Εκκλησία του Δήμου και την άμεση δημοκρατία που αντιπροσώπευε. Την Βουλή των 500 και την ισοτιμία μεταξύ όσων είχαν δικαίωμα να λάβουν μέρος στα κοινά. Μιλάει επίσης για την ετήσια διάρκεια της θητείας που αν καθιερώνονταν σήμερα θα σήμαινε το τέλος των πολιτικών καριέρας. Τον εξοστρακισμό που αποτρέπει την μετατροπή της κάθε χώρας σε “επικράτεια ενός λύκου” . Τέλος αναφέρεται και στον σπαρτιατικό τρόπο εκλογής – Δια βοής – όπου οι δικαστές με γυρισμένη την πλάτη και κλειστά τα μάτια καθόριζαν από το ηχητικό επίπεδο την ισχυρότερη υποστήριξη.

 

Παρόλο που το μέγεθος των σύγχρονων κρατών και η σύνθετη σημερινή κοινωνία δεν επιτρέπουν την υιοθέτηση της άμεσης δημοκρατίας, ο Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών λέει πως κάθε ένας απο τους αρχαίους ελληνικούς θεσμούς της δημοκρατίας, εμπεριέχει εκείνα τα στοιχεία απο τα οποία  χρειάζεται σήμερα να αντλήσουμε έμπνευση, σε έναν καιρό όπου η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και στους θεσμούς είναι σαν ετοιμόρροπο πάτωμα που τρίζει κάτω από τα βήματά μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο