Τελευταία Νέα

 

unnamedΑπόδοση Τζόρτζια Π. – Χίνταλ

Μετά από μια επταετία εξαντλητικής ύφεσης εξαιτίας της λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει οικονομική ανάπτυξη για το 2017, η οποία θα είναι η πρώτη ετήσια ανάκαμψη σε αυτό το διάστημα. 

 

Η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης θα δει αύξηση 2,7% το επόμενο έτος, μέρος της οποίας θα προέρχεται απο την έξαρση του τουρισμού, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης. 

 

“Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής στο οποίο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αφήνουμε την ύφεση πίσω μας” δήλωσε ο υπουργός οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης την περασμένη εβδομάδα.

Το σχέδιο, το οποίο οι αξιωματούχοι ελπίζουν οτι θα αποτελέσει βάση των συνομιλιών με τους δανειστές όταν θα ξεκινήσουν μια δεύτερη επισκόπηση της οικονομίας αργότερα αυτό το μήνα, αναμένεται να αναδείξει καλύτερα τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα και να ανανεώσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ιδωτικοποιήσεων της χώρας.

Ωστόσο οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα χλευάζουν την αισιοδοξία της κυβέρνησης ως άλλη μια προσπάθεια αφήγησης επιτυχίας.

“Η ελληνική οικονομία,” είπε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, ανώτερος συνεργάτης του Brookings Institution που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, “είναι παγιδευμένη σε μια ατυχή ισορροπία έλλειψης μεταρρύθμισης, έλλειψης ανάπτυξης και έλλειψης ζήτησης.”

Παρόμοιος σκεπτικισμός έχει εκφραστεί απο τους διεθνείς δανειστές, που απο την οικονομική κατάρρευση στα τέλη του 2009, έχουν δώσει πάνω απο €300 δις στην Ελλάδα.

ΤΟ ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι αληθινή οικονομική ανάκαμψη είναι δυνατή μόνο όταν το συγκλονιστικό βάρος του χρέους ελαφρυνθεί, λέει πως ενώ η Αθήνα έχει καταφέρει εντυπωσιακή δημοσιονομική εξυγίανση, του πρωτογενούς ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η ανάπτυξη παραμένει άπιαστη. Από την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα έχει ριχτεί σε μια εποχή “Great Depression” με την απώλεια ενός τετάρτου της εθνικής παραγωγής και την ανεργία να κορυφώνεται στο 28%.

 

Σε μια δήλωση αποστολής, επικαλούμενη τα ευρήματα της επίσημης επίσκεψης του προσωπικού τον περασμένο μήνα, η οργάνωση είπε ;oτι αναμένεται η ανεργία να μειωθεί στο 23% ωστόσο το νούμερο θα  παραμείνει διψήφιο μέχρι τα μέσα του αιώνα.

“Κοιτάζοντας μπροστά, οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αδύναμες και υπόκεινται σε υψηλούς κινδύνους καθόδου.” 

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η δημοτικότητα έπεσε κατακόρυφα καθώς αγκάλιασε την πολιτικής της λιτότητας ως σανίδα σωτηρίας το περασμένο καλοκαίρι, έχει βασίσει την πολιτική τύχη του στην επίτευξη της ελάφρυνσης του χρέους στο τέλος του έτους. 

Η κυβέρνηση του έχει βρεθεί σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να νομοθετήσει τις πολυαναμενόμενες μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για την επόμενη αναθεώρηση και συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως, η ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εισέλθει εκ νέου στις κεφαλαιαγορές. Ο αριστερός πρωθυπουργός προβλέπει το ξεκίνημα της Ποσοτικής Χαλάρωσης για την Ελλάδα στα μέσα στο Νοέμβρη.Ωστόσο, με την Ευρώπη να πλήγεται από την πολιτική αβεβαιότητα και το Βερολίνο – το μεγαλύτερο πάροχο κεφαλαίων διάσωσης – απίθανο να οπισθοχωρήσει εν όψει των γενικών εκλογών τον επόμενο χρόνο, οι ελπίδες του Τσίπρα έχουν επίσης καταρριφθεί ως χιμαιρικό όνειρο.

Πηγή: The Guardian, Helena Smith

 

One thought on “Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2,7% για το 2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο