Τελευταία Νέα

nor3

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκαν τα λείψανα των Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου που επέβαιναν στο NORATLAS της Πολεμικής Αεροπορίας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

Κατά την επιστροφή του στον ελληνικό εναέριο χώρο το αεροσκάφος που μετέφερε τα λείψανα των Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου συνόδευσαν αεροσκάφη Μιράζ 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Απόψε ένας κύκλος χρέους κλείνει για τους 16 ήρωες του «ΝΙΚΗ 4».
Σήμερα με σεβασμό και συγκίνηση, υποδεχόμαστε τους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για τα ιδανικά της ελευθερίας του έθνους μας.

Οι ήρωες:

Σμήναρχος Ηλίας Άνθιμος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ευάγγελος Τσάκωνας,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αθανάσιος Χριστόπουλος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Στέφανος Γιαννακός,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ηλίας Δαλαμάγκας,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Κοσμάς Γιαννακάκης,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ανδρέας Αναστασόπουλος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αντώνιος Ζησιμόπουλος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Χρήστος Ληγδής,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αιμίλιος Μονιάς,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Γεώργιος Νάκος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Στυλιανός Πρινιανάκης,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Νικόλαος Σκιαδαρέσης,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Σωτήριος Τζούρας,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Χρήστος Χατζόπουλος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Μανιάτης Βασίλειος.

Πλέον θα αναπαύονται εν ειρήνη στους τόπους καταγωγής τους.

Οι ήρωες μας, μας έδειξαν τι σημαίνουν οι έννοιες της αυταπάρνησης, της αλληλεγγύης και της ανδρείας.

Έπεσαν, αναλαμβάνοντας ο καθένας τους το βάρος της Ιστορίας. Μιας Ιστορίας, η οποία από τις ημέρες των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας και του Μεσολογγίου, μας γαλουχεί και μας κάνει γνώστες του τρόπου με τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικούμε την ελευθερία, υπερασπιζόμενοι βωμούς και εστίες προγόνων. Στοιχεία άκρως αναγκαία για τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.

Ας μην ξεχνάμε όμως την ημέρα και έναν ακόμα ήρωα αυτής της ιστορικής περιόδου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, τον συμπολεμιστή και μοναδικό επιζώντα του «ΝΙΚΗ 4», τον Καταδρομέα Αθανάσιου Ζαφειρίου. Εκείνον που έφυγε με έναν καημό, ότι η πατρίδα επί όλα αυτά τα χρόνια τους ξέχασε. Δεν έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν στην πατρίδα τους και να κηδευτούν με τιμές, να παραδοθούν στα αδέρφια τους και στους γονείς τους – πολλοί εκ των οποίων πλέον δεν ζουν – και περίμεναν όλα αυτά τα χρόνια την Πολιτεία.

Σε όλους αυτούς, με την άδεια του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη για αυτά που δεν έγιναν και να σας πω ότι θα αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις αδικίες και την παραβίαση της ιστορίας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με κύριο καθήκον – και αυτό είναι δέσμευση – να ανοίξουν όλα τα στοιχεία για τον φάκελο της Κύπρου – όσο και αν πονάνε και όποιον και αν πονάνε – και να παραδοθούν στον ελληνικό λαό και στον ελληνισμό της Κύπρου δια του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το σταυροδρόμι της Ανατολής και της Δύσης, του Βορρά και του Νότου και σε μια θαλάσσια περιοχή με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία.

Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της γείτονος και οι ανιστόρητες θέσεις κάποιων αξιωματούχων της Ευρώπης.
Εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και για να το πετύχουμε απαιτείται συστράτευση όλων των θεσμών της πατρίδας μας, όπως η παιδεία, η θρησκεία και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Αγαπητοί συγγενείς των ηρώων,

Εκφράζω το σεβασμό μου προς εσάς, διότι μας κάνετε την τιμή να είστε σήμερα μαζί μας και θα ήθελα να διαβεβαιώσω, γνωρίζοντας την αγωνία και τον πόνο που βιώσατε όλα αυτά τα χρόνια, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να βρεθούν τα λείψανα όλων των πεσόντων ηρώων.

Η αυτοθυσία των δικών σας, είναι η ηθική βάση με την οποία πρέπει να αναθρέψουμε μια νέα γενιά Ελλήνων, που θα πιστεύει ακριβώς στην απόλυτη αξία της προσφοράς, του αγώνα και της θυσίας για τις οικογένειες τους, την πατρίδα και τον Ελληνισμό.

Θέλω ακόμα, μέσα από την καρδιά μου, να ευχηθώ στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον Ελληνισμό της Κύπρου «Καλή Λευτεριά», για αυτή που πάλεψαν εκείνοι που υποδεχόμαστε σήμερα».

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Είναι ιερή η στιγμή που ένας ήρωας επιστρέφει στην πατρίδα του, νεκρός αλλά αθάνατος, για να στεφανωθεί με τις δάφνες της αιώνιας δόξας.

Με καθυστέρηση 42 χρόνων ήρθε λοιπόν η στιγμή να υποδεχτούμε ως αθάνατους ήρωες τα ανδρειωμένα παλικάρια της ανυπέρβλητης σε αυτοθυσία μα συνάμα τραγικής επιχείρησης «ΝΙΚΗ».

Ήρθε η στιγμή να καταθέσουμε τα στεφάνια της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας στους λεβεντόκορμους καταδρομείς – έτσι θα τους θυμόμαστε πάντα – που με μεγαλείο ψυχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πατρίδας, επιβιβάστηκαν με γενναιοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης στο μοιραίο NORATLAS για μια αποστολή θανάτου.

Μια αποστολή που το συγκλονιστικό της τέλος πληγώνει ακόμα και αυτούς κυρίως που δεν έπραξαν το καθήκον, που δεν στάθηκαν αντάξιοι της ιστορίας. Την ίδια ώρα, για 42 ολόκληρα χρόνια, με αιτιάσεις αστήριχτες και προσχήματα στερήσαμε από τους νεκρούς ήρωες, αλλά και τους οικείους τους, τούτη την ιερή στιγμή. Για αυτό και οφείλουμε να επαναλάβουμε σήμερα τη βαθύτατη συγγνώμη μας για όσα παραλείψαμε να πράξουμε, για όσα σφάλαμε, για όσα σας πλήγωσαν για χρόνια.

Η απόφαση για την ανασκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας έγινε με καθυστέρηση δεκαετιών, έγινε όμως γιατί έπρεπε να δοθούν κάποιες τουλάχιστον απαντήσεις έστω και αργά. Έγινε γιατί έπρεπε να αποδοθούν οι πρέπουσες και οφειλόμενες τιμές όπως αρμόζει σε ήρωες, ήρωες σαν και αυτούς που εξυμνεί ο Περικλής στον Επιτάφιο Λόγο του.

Κλίνουμε λοιπόν σήμερα ευλαβικά το γόνυ μπρος στο ιερό συναπάντημα των νεκρών ηρώων μας και τις οικογένειές τους, στο συναπάντημα με την ίδια την ιστορία. Από σήμερα μία νέα λαμπρή σελίδα προστίθεται στις χρυσές δέλτους της ιστορίας τους έθνους. Μια λαμπρή σελίδα που με ανεξίτηλα γράμματα έχει χαραγμένα τα ονόματα των ηρώων καταδρομέων της επιχείρησης «ΝΙΚΗ».

Η υπέρτατη θυσία τους θα λειτουργεί πάντα ως νοητό μνημείο των κοινών μας αγώνων και των θυσιών για ελευθερία. Θα επιβεβαιώνει τους εθνικούς μας δεσμούς, αλλά και θα μας θυμίζει το χρέος να δικαιώσουμε τη θυσία τους, να τερματίσουμε τον παραλογισμό της κατοχής εδαφών μιας ευρωπαϊκής χώρας και να επανενώσουμε την Κύπρο μας σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας, γιατί όπως μας διδάσκει ο Περικλής «σε αυτούς που αποδείχτηκαν γενναίοι με έργα, με έργα πρέπει να αποδίδονται και οι τιμές». Και η μεγαλύτερη τιμή θα είναι η ελευθερία της Κύπρου.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και η δόξα που θα τους συνοδεύει για πάντα».

Παυλόπουλος: Η συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να τηρείται στο ακέραιο

Κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και σε σχέση με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί πρόκειται περί αναποσπάστου τμήματος του Διεθνούς Δικαίου, δεν καθορίζει μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, καθορίζει και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί κατά το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τραύμα βαρύτατο για τη διεθνή κοινότητα το να ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του κορυφαίου οργανισμού της, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και να παρατηρεί αδιάφορη αυτό το πλήγμα εναντίον του πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου.

Επισήμανε, επίσης, ότι είναι πλήγμα και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία να ανέχεται σε έδαφος κράτους-μέλους της -άρα σε Ευρωπαϊκό έδαφος- στρατεύματα κατοχής, να ανέχεται την ύπαρξη εγγυήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πάσχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, και είναι χρέος της Ευρώπης όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή ιδέα, απέναντι στους ίδιους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι «τιμώντας την ιερή μνήμη των προκείμενων ηρωικών νεκρών εμείς οι Έλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της μέσα από μια λύση που σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σέβεται επίσης στο ακέραιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αφού η Κύπρος είναι πλήρως και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.

Και δεσμευόμαστε ότι αυτή η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατή με ίχνος στρατού κατοχής όπως και με οιαδήποτε έννοια αναχρονιστικών εγγυήσεων υποτέλειας».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτή την υπόσχεση θα τη φέρουμε σε πέρας ενωμένοι, όλοι, χωρίς την παραμικρή πολιτική διαφορά να εμποδίζει την εκπλήρωση ενός τέτοιου χρέους. Γιατί, όπως σημείωσε, εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πάντα ότι τα μεγάλα και σημαντικά μπορούμε να τα επιτύχουμε μόνο ενωμένοι, και θα τα πετύχουμε ενωμένοι γιατί αυτό είναι το χρέος μας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο