Τελευταία Νέα

DL1-1-633x330Του Δημήτρη Λάμπρου

 

 

 

 

 

Οι συγκλίνουσες ενδείξεις αλλά και προβλέψεις ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει θετική μεταβολή το 2017 καθιστά χρήσιμη μια επιθεώρηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των εισηγμένων εταιρειών που άντεξαν την επταετή πρωτοφανή ύφεση. Χώρος κατεξοχήν ευαίσθητος το Χρηματιστήριο, σε αυτά τα επτά χρόνια είναι φυσικό να υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής λαίλαπας και της πολιτικής αστάθειας και στο ταμπλό του να αποτυπώνονται τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά γεγονότα. Οι διακυμάνσεις στην ψυχολογία των επενδυτών και οι τεράστιες μεταβολές στις τιμές των μετοχών αποτελούν ιστορικό υλικό για τη μεγάλη ύφεση που έπληξε την Ελλάδα από το 2009 έως το 2016.

Εστιάζοντας στον πίνακα του Χρηματιστηρίου Αξιών, ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών που άντεξαν στην κρίση και που παράλληλα φαίνεται ότι εμφανίζουν δυνατότητες ανόδου σε περίπτωση κανονικοποίησης της πολιτικής και οικονομικής ζωής στην Ελλάδα. Αυτές θα εξετάσουμε εδώ σε δύο μέρη, με βάση έναν πίνακα που ευγενικά κατάρτισε για εμάς η SIGNET AEEΔ με στοιχεία της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου.
Εξίσου ενδιαφέρον να εξεταστεί είναι και οι κραταιές εταιρείες που σε αυτά τα χρόνια διαγράφηκαν ή πτώχευσαν, αλλά αυτό είναι θέμα ενός άλλου άρθρου.

Χωρίς αυτή η παρουσίαση να συνιστά συμβουλή ή προτροπή για την αγορά μετοχών, πεποίθησή μας είναι ότι οι παρακάτω εταιρείες αποτελούν μέρος του υγιούς τμήματος του Χρηματιστηρίου. Επιπρόσθετα, είναι εκείνες που εμφανίζουν αυτή τη στιγμή τα καλύτερα θεμελιώδη μεγέθη, καθώς έχουμε αποκλείσει συγκεκριμένες εταιρείες λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας που δημιουργεί δυσκολία στην τοποθέτηση και στη ρευστοποίηση. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία κάθε εταιρείας στον πίνακα που ακολουθεί. 

ds

 

Ο ΟΤΕ είναι η δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά την 3Ε και αποτελεί την ατμομηχανή των επενδυτών του εξωτερικού στο ΧΑ. Γερμανικής ιδιοκτησίας υπό την υψηλή εποπτεία της Deutsche Telekom και με ισχυρό μάνατζμεντ, έχει επενδύσει στη δυναμική σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Παρά τη φορολογική επιβάρυνση καλή δουλειά γίνεται και στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης με τον ΟΤΕ TV. Η μετοχή έχει καλή μερισματική απόδοση, χαμηλές δανειακές υποχρεώσεις και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν το παζλ μιας από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις στο ΧΑ –λαμβανομένου υπόψη ότι μιλάμε πάντοτε για την Ελλάδα των δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ο ΟΠΑΠ έχει επίσης μεγάλες μερισματικές αποδόσεις. Ασκεί μονοπωλιακή δραστηριότητα στη χώρα και διαφαίνονται δυνατότητες ανάπτυξης από τα VLT s.  

 

Η ΤΙΤΑΝ είναι από τις πιο παραδοσιακές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και παρά την καθίζηση στην οικοδομή διατηρεί τα μεγέθη της σε αξιοσημείωτα καλά επίπεδα. Η εταιρεία ενσωματώνει κυρίως προσδοκίες, γιατί είναι προφανές ότι θα είναι από τις πλέον ωφελημένες σε περίπτωση αναστροφής της ύφεσης και εισόδου της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά.

 

Η JUMBO, που στο ταμπλό αναγράφεται ως ΜΠΕΛΑ, παρουσιάζει διαρκή μεγέθυνση στηριγμένη στην εγχώρια λιανική αγορά. Αν και στην Ελλάδα οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη δεν θεωρούνται αυτή τη στιγμή αξιοσημείωτες, η εισηγμένη επενδύει στην Ευρώπη. Αν κατορθώσει να μεταφέρει το ελληνικό πρότυπο στη μεγάλη αγορά, οι δυνατότητές της είναι μεγάλες.

Η FOLLI FOLLIE είναι από τα ισχυρότερα brand name ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Οι πωλήσεις της επηρεάζονται από την εγχώρια λιανική όσο και από τις επιδόσεις της εισηγμένης στη ΝΑ Ασία. Έχει δυναμικό μάνατζμεντ και δείχνει να παρουσιάζει προοπτικές ανάπτυξης καθώς απευθύνεται με επιτυχία στις παγκόσμιες αγορές.

Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ωφελήθηκε από την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Έχει υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ποτέ απογοητεύσει τους επενδυτές που την έχουν εμπιστευθεί.

Η GRIVALIA PROPERTIES είναι τοποθετημένη σε premium επιλογές στο χώρο του real estate. Άρα αναμένεται ότι σε περίπτωση ανάκαμψης της οικονομίας οι ωφέλειες για την εισηγμένη θα είναι υψηλές. Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγονται η καλή μερισματική απόδοση και ο ισχυρός βασικός μέτοχος.

Η ΔΕΗ λόγω των πολλών ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει οδηγηθεί σε μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 600.000.000 ευρώ, που την καθιστά έναν από τους πιο υποτιμημένους τίτλους του κλάδου στην Ευρώπη. Αργά ή γρήγορα και με την ιδιωτικοποίησή της, η εταιρεία θα κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιοποίησης που θα αντανακλούν την πραγματική της αξία.

Υποτιμημένη εμφανίζεται και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, παρότι η εταιρεία ασκεί μονοπωλιακή δραστηριότητα και έχει περιθώρια ανάπτυξης. Και εδώ έχουμε καλή μερισματική απόδοση, ενώ η ΕΥΔΑΠ διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα στο ταμείο της.

Θα συνεχίσουμε με το δεύτερο μέρος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο