Τελευταία Νέα

Το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, συζήτησαν στη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο Ύπατος Αρμοστής Φίλιπο Γκράντι.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για αύξηση του αριθμού μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα και επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία, ενώ συζητήθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην ανάδειξη του προσφυγικού, στο πλαίσιο και της διάσκεψης που διοργανώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ για το Προσφυγικό.

Ο Πρωθυπουργός δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για τον ανθρωπισμό και την αποτελεσματικότητα με την οποία διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες τάσεις εχθρότητας και προκατάληψης απέναντι στους πρόσφυγες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε τον ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας και σε ό,τι αφορά την προκαταγραφή, υπογραμμίζοντας πως «παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το σημαντικότερο είναι να βρεθεί μία μόνιμη λύση στη Συρία, «και οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι τόσο αισιόδοξες».

Από την πλευρά του, ο Φίλιπο Γκράντι ευχαρίστησε την Ελλάδα για το παράδειγμα που δίνει: «Τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα εδώ, με όρους κοινής γνώμης, με όρους εχθρότητας και αυτό δεν συνέβη. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι για αυτό. Η διακυβέρνησή σας έπαιξε ρόλο σε αυτό και πιστεύω ότι αυτό δείχνει, επίσης, τι μπορεί να κάνει η αλληλεγγύη της Νότιας Ευρώπης και, σαν Ιταλός που είμαι, μπορώ να μοιραστώ λίγο αυτή την υπερηφάνεια, γιατί πιστεύω ότι το ίδιο γίνεται και στη χώρα μου».

Ο Ύπατος Αρμοστής επεσήμανε πως παραμένουν προβλήματα και προκλήσεις: «Είναι περίπλοκο, αλλά έχω την πεποίθηση ότι τα πράγματα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση ώστε να μπορούμε να εργαζόμαστε μαζί. Ωστόσο, έρχεται χειμώνας, χρειάζεται να οργανωθούμε, χρειάζεται να οργανωθείτε, εμείς είμαστε πραγματικά εδώ, όπως είπα και την προηγούμενη φορά, για να σας βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/605092/upatos-armostis-oie-i-ellada-prepei-na-organothei-dioti-erhetai-heimonas/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο